Αρχείο Δεκέμβριος, 2019

Η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2019

Η Υπουργός Παιδείας ανήγγειλε με συνέντευξή της την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, που ίσχυσε για μία μόνο χρονιά το 2014. Η τράπεζα θεμάτων είναι ο τρόπος επιλογής των θεμάτων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των τριών τάξεων του Λυκείου. Πρόκειται για μία βάση με πολλά θέματα από όπου επιλέγονται με ηλεκτρονική κλήρωση, δηλαδή με τυχαίο τρόπο, τα θέματα των εξετάσεων. Στη μοναδική της εφαρμογή τα μισά μόνο θέματα επιλέγονταν από την τράπεζα θεμάτων, τα υπόλοιπα τα έβαζαν οι διδάσκοντες, που διόρθωναν και τα γραπτά.

(περισσότερα…)

Οι βάσεις δεν αποτελούν αξιολόγηση του τμήματος

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2019

Οι βάσεις εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές έχουν μετατραπεί από πολλούς υποψηφίους σε άτυπη αξιολόγηση των τμημάτων. Όταν κάποιος βλέπει ότι ένα τμήμα έχει βάση γύρω στα 14.500 μόρια θεωρεί ότι πρόκειται για μια μικρομεσαία σχολή χαμηλής αξίας. Το λάθος είναι προφανές: Μπερδεύει τη ζήτηση, που εκφράζει η βάση, με την αξία που δεν είναι μετρήσιμη, αφού είναι διαφορετική για τον καθένα. Μπορούμε μόνο να μετρήσουμε την ποιότητα των σπουδών. Συνηθισμένοι όμως να κοιτάζουμε τη βάση ταυτίζουμε τη βάση με την αξία του τμήματος.

(περισσότερα…)

Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής με καθυστέρηση 20 ετών

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2019

Επιτέλους θεσμοθετείται το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής (ΚΠΠ), με καθυστέρηση ακριβώς 20 ετών. Ήταν τότε το 1999 επί υπουργίας Αρσένη που άκουγα ότι κάθε παιδί που τελειώνει το Γυμνάσιο πρέπει να έχει πιστοποίηση Αγγλικών και Πληροφορικής.

Για να φτάσουμε στο σημείο να θεσμοθετηθεί το ΚΠΠ χρειαστήκαμε 20 χρόνια. Πόσα θα χρειαστούμε για να υλοποιηθεί το σχέδιο του 1999; Γιατί πρέπει να αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών στο Γυμνάσιο να προστεθούν ώρες Πληροφορικής, διότι με μία ώρα την εβδομάδα, 25 μαθήματα το χρόνο δηλαδή, δε γίνεται να μάθουν τα παιδιά όλα όσα περιλαμβάνει το ΚΠΠ. Πριν μου πείτε ότι τα παιδιά μας πετάνε στον ψηφιακό κόσμο, ας δούμε τι είναι το ΚΠΠ.

(περισσότερα…)

PISA: Γιατί τα πάνε όλο και χειρότερα οι μαθητές μας

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2019

Όλο και χειροτερεύουν οι επιδόσεις των Ελλήνων 15χρονων μαθητών στη διεθνή έρευνα PISA του ΟΟΣΑ, που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια. Τη μέση επίδοση των μαθητών της χώρας μας σε όλες τις έρευνες μέχρι τώρα μπορείτε να δείτε στον πίνακα. Οι μαθητές μας παρουσιάζουν και στα τρία αντικείμενα χειροτέρευση των επιδόσεών τους. Τις καλύτερες επιδόσεις είχαμε το 2009. Μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης οι επιδόσεις ήταν κάθε φορά και χειρότερες με προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιδόσεων. Παρόμοιες επιδόσεις με των μαθητών μας είχαν στην κατανόηση κειμένου οι μαθητές της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Σλοβακίας και της Χιλής, στα Μαθηματικά οι μαθητές της Τουρκίας, της Ουκρανίας, της Κύπρου και της Σερβίας, ενώ στις Φυσικές Επιστήμες της Μάλτας.

(περισσότερα…)

Αναζήτηση
Κατηγορίες
Αρχείο

You are currently browsing the Blog ΒΟΓΙΑΤΖΗ blog archives for Δεκέμβριος, 2019.