Αρχείο Απρίλιος, 2019

Εξερευνώντας το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2019

Ανακοινώθηκε το τελικό νομοσχέδιο για πολλά θέματα της εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και η νέα Γ Λυκείου και το σύστημα πρόσβασης στις Ανώτατες Σχολές. Η δυστοκία του Υπουργείου Παιδείας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του εγχειρήματος προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί πριν το Πάσχα, όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας.

(περισσότερα…)

Δέκα χρόνια μετά τι άλλαξε;

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2019

Η μελέτη των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων για τις Ανώτατες Σχολές είναι σημαντική γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τα όνειρα των παιδιών μας, αφού το τμήμα που βάζουν νο 1 μας δείχνει τις σπουδές των ονείρων τους. Η μελέτη των στοιχείων του 2018 και του 2009 μας δείχνει πόσο άλλαξαν οι επιθυμίες των παιδιών μας και πόσο άλλαξε η πατρίδα μας με την οικονομική κρίση. Το έτος 2009 ήταν το τελευταίο έτος της ανεμελιάς, της αισιοδοξίας και της οικονομικής ευμάρειας. Το 2018 είναι το πρώτο έτος από τότε χωρίς επίσημο μνημόνιο, με μια ελπίδα να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Από το 2009 μέχρι το 2018 ζήσαμε την οικονομική κατάρρευση. Τώρα ανακάμπτουμε σιγά – σιγά, αλλά τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν. Αυτό αποτυπώνεται και στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων του 2018 και τη σύγκρισή τους με τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων του 2009.

(περισσότερα…)

Μπορεί το σχολείο να λειτουργήσει ως φροντιστήριο;

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2019

Μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο τη δουλειά του φροντιστηρίου; Μπορεί, δηλαδή, να εμπιστευτεί μια οικογένεια την προετοιμασία των παιδιών της για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο; Η δημιουργία προπαρασκευαστικού έτους στη Γ Λυκείου αυτό προσπαθεί να πετύχει. Είναι εφικτό;

Η καθιέρωση της διδασκαλίας κάθε μαθήματος 6+1 ώρες την εβδομάδα σημαίνει ότι θα υπάρχει άφθονος χρόνος για να διδαχθούν σωστά όλες οι ενότητες, έτσι, εκ των πραγμάτων δεν θα είναι απαραίτητη η προσφυγή στο φροντιστήριο. Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας. Είναι, όμως, πράγματι έτσι;

(περισσότερα…)

Το νομοσχέδιο για το σύστημα εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2019

Δόθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 27 Μαρτίου. Το νομοσχέδιο εκτείνεται σε 10 σελίδες, εκ των οποίων οι 2,5 αφιερώνονται στις Υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν για να διευκρινιστούν όσα δεν προσδιορίζονται στο νομοσχέδιο. Η ασάφεια του νομοσχεδίου και η παραπομπή σε υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν στο μέλλον είναι εντυπωσιακή. Είναι τόσα πολλά τα αδιευκρίνιστα σημεία που δεν μπορεί να εκφράσει γνώμη κανείς για το νομοσχέδιο, καθιστώντας και τη διαβούλευση χωρίς νόημα.

(περισσότερα…)

Αναζήτηση
Κατηγορίες
Αρχείο

You are currently browsing the Blog ΒΟΓΙΑΤΖΗ blog archives for Απρίλιος, 2019.