Αρχείο Οκτώβριος, 2018
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, 2018
Μπρος πίσω ακόμη μια φορά στην εκπαίδευση. Την επαναφορά της βάσης του 10 εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόκειται για ένα μέτρο που έφερε η πρώην Υπουργός Παιδείας κα Γιαννάκου το 2006 και κατάργησε η κα Διαμαντοπούλου όταν ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας μετά τις εκλογές του 2009 ως χωρίς κανένα νόημα και αποτέλεσμα.
Η βάση του 10 αποκλείει από την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές τους υποψηφίους που δεν κατορθώνουν να πετύχουν τουλάχιστον 10.000 μόρια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, με τη λογική ότι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο.
Καταχωρήθηκε στην κατηγορία: Εκπαίδευση | Κανένα σχόλιο. »
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, 2018
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της Eurostat, που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σχετικά με την αναλογία φοιτητών/ακαδημαϊκού προσωπικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τη χειρότερη αναλογία έχει η Κροατία με 1 διδάσκοντα για 76,9 φοιτητές και αμέσως μετά έρχεται η Ελλάδα με 1 διδάσκοντα για 44,1 φοιτητές. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης η αναλογία είναι η μισή, όπως βλέπουμε στον πίνακα. Στην Τουρκία σε κάθε διδάσκοντα αναλογούν 23,1 φοιτητές, στη Βουλγαρία 12,4 στην ΠΓΔΜ 17 και στην Πορτογαλία 14,4.
Καταχωρήθηκε στην κατηγορία: Εκπαίδευση | Κανένα σχόλιο. »
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, 2018
Μεγάλες αλλαγές στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου για τους μαθητές της Α και της Β Λυκείου εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα οι μαθητές της Α Λυκείου θα εξετάζονται σε 8 μαθήματα αντί για 13 που εξετάζονταν μέχρι σήμερα και οι μαθητές της Β Λυκείου θα εξετάζονται σε 6 μαθήματα αντί για 16 που εξετάζονται μέχρι σήμερα.
Καταχωρήθηκε στην κατηγορία: Εκπαίδευση | Κανένα σχόλιο. »
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, 2018
Μεγάλες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο το ΤΕΙ Θεσσαλίας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας, καταργείται και τα τμήματά του εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.
Καταχωρήθηκε στην κατηγορία: Εκπαίδευση | Κανένα σχόλιο. »
Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου, 2018
Αλλαγές που αφορούν στην ένταξη σε Σχολές, Τμήματα, αλλά και στην κατανομή τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία και που θα ισχύσουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις του τρέχοντος σχολικού έτους (2018-19), ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Καταχωρήθηκε στην κατηγορία: Εκπαίδευση | Κανένα σχόλιο. »
Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου, 2018
Εξαιρετικά δύσκολο φαίνεται το εγχείρημα της ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις. Για την εισαγωγή υποψηφίων σ’ αυτές τις σχολές το μόνο προσόν που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι το απολυτήριο λυκείου. Ο τρόπος με τον οποίο θα καθορίζονται οι σχολές ελεύθερης πρόσβασης στηρίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Οι υποψήφιοι στο τέλος της Β Λυκείου θα συμπληρώνουν ένα μηχανογραφικό δελτίο με 10 μόνο τμήματα. Λίγες μέρες μετά θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα. Θα ανακοινώνεται ποιοι υποψήφιοι έχουν δηλώσει στο μηχανογραφικό τους τμήματα, που όσοι τα δήλωσαν ήταν λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Έτσι θα καθορίζονται τα τμήματα χαμηλής ζήτησης. Σ’ αυτά τα τμήματα μπορούν να εισαχθούν μόνο οι υποψήφιοι που τα δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους. Όσοι επιλέξουν να εισαχθούν σ’ αυτά τα τμήματα χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις δεν μπορούν να συμμετάσχουν και στις εξετάσεις και δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή για άλλο τμήμα. Δεν μπορεί να εισαχθεί, δηλαδή, οποιοσδήποτε υποψήφιος σ’ αυτά τα τμήματα παρά μόνο όσοι τα έχουν δηλώσει στο μηχανογραφικό τους στο τέλος της Β Λυκείου. Αν καλυφθούν όλες οι θέσεις ενός τμήματος με αυτό τον τρόπο τότε το τμήμα αυτό δεν θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό της Γ Λυκείου που θα συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι εξεταστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αν μείνουν κάποιες θέσεις κενές τότε θα υπάρχει στο Μηχανογραφικό της Γ Λυκείου.
Καταχωρήθηκε στην κατηγορία: Εκπαίδευση | Κανένα σχόλιο. »