Αρχείο Μάιος, 2016

Bάσεις 2016: Θα κινηθούν σε πολλές και διαφορετικές ταχύτητες φέτος

Τρίτη, 31 Μαΐου, 2016

Bάσεις 2016: Θα κινηθούν σε πολλές και διαφορετικές ταχύτητες φέτος

Σε πολλές και διαφορετικές ταχύτητες αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις του 2016 με βάση το νέο εισαγωγικό σύστημα.

Οι διαφορές τόσο στη δυσκολία των μαθημάτων από πέρυσι ως φέτος αλλά και οι αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών για το 2016 φέρνουν τα πάνω.

(περισσότερα…)

Πανελλήνιες 2016: Οι απαντήσεις σε Λατινικά και Χημεία

Δευτέρα, 30 Μαΐου, 2016

Απαιτητικές οι ερωτήσεις στο συντακτικό για τα Λατινικά Ανθρωπιστικών Σπουδών και “μέτριας δυσκολίας” τα θέματα στη Χημεία Κατεύθυνσης. Διαβάστε τις απαντήσεις στα δύο μαθήματα. Ποιο το σχόλιο των εκπαιδευτικών

Στα μαθήματα των Λατινικών (Ανθρωπιστικές Σπουδές) και της Χημείας (Θετικές Σπουδές) εξετάστηκαν σήμερα, Δευτέρα, οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων με το νέο σύστημα.

Στα ίδια μαθήματα, Λατινικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης, εξετάστηκαν και οι υποψήφιοι Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων και ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ με το παλαιό σύστημα.

“Τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας. Κάλυπταν όλο το φάσμα της νέας ύλης και δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης”, σχολιάζει ο ΟΙΕΛΕ για τα ζητούμενα στη Χημεία Κατεύθυνσης για αποφοίτους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, παλαιού και νέου συστήματος ταυτόχρονα.

“Τα φετινά θέματα των Λατινικών, εξετάζουν αποσπάσματα των κειμένων 20, 25 και 29. Τα ερωτήματα Β1 και Β2 που αναφέρονται στο ονοματικό και ρηματικό μέρος της γραμματικής καλύπτουν ευρύ φάσμα της ύλης χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην επίλυσή τους”.

Λατινικά Ανθρωπιστικών Σπουδών

ΕκφωνήσειςΑπαντήσειςΣχολιασμός

Χημεία Θετικών Σπουδών

ΕκφωνήσειςΑπαντήσειςΣχολιασμός

news247.gr, oefe.gr

Συντελεστής ανάλογα με τον αριθμό σχολών του μηχανογραφικού

Δευτέρα, 30 Μαΐου, 2016

Ακόμη ένα πόρισμα για την εκπαίδευση κατατέθηκε, από ακόμη μία επιτροπή που προσπάθησε να αναμορφώσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε λίγους μήνες. Πρόκειται για την υπό τον κ. Λιάκο επιτροπή. Ανάμεσα στα άλλα σημαντικά, και πολλές φορές πολύ σωστά που αναφέρει το πόρισμα, υπάρχει και μία καινοφανής πρόταση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα να εισάγονται φοιτητές σε σχολές χωρίς να το επιθυμούν, απλά και μόνο επειδή είχαν τη δυνατότητα να τη δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους. Για να αναλύσουμε την πρόταση ας δούμε το παράδειγμα δύο μαθητών που επιθυμούν να σπουδάσουν Ιατρική.

(περισσότερα…)

Όλες οι αλλαγές στην εκπαίδευση

Κυριακή, 29 Μαΐου, 2016

Τι περιλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής εθνικού και κοινωνικού διαλόγου. Ποιες οι αλλαγές στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Το πόρισμα της επιτροπής του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου συζητείται σήμερα, Παρασκευή, στην καταληκτική συνάντηση της επιτροπής, παρουσία του υπουργού Παιδειας – Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου.

(περισσότερα…)

Αυτό είναι το συμβόλαιο τιμής που θα υπογράφουν οι γονείς στα σχολεία

Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2016

Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ενδυνάμωση γονέων

Ξεκινώντας με όσο το δυνατόν πιο πρώιμες παρεμβάσεις, οι υποψήφιοι και οι νέοι γονείς ενημερώνονται και καθοδηγούνται από ειδικούς, οι οποίοι de facto έρχονται σε επαφή μαζί τους (π.χ. μαιευτήρες, μαίες, παιδίατροι, διαμορφωτές γνώμης…), ατομικά ή σε ομάδες (“σχολή γονέων” κλπ.), προκειμένου να εμπεδώσουν ορισμένες απλές αλλά καθοριστικές αρχές, τις οποίες θα διδάξουν στα παιδιά. Τις ίδιες αρχές καλλιεργούν στους γονείς, σε όλη τη σχολική διαδρομή, με πρόσφορους τρόπους, οι εκπαιδευτικοί, οι ειδικοί ψυχικής υγείας κλπ. Οι αρχές αυτές συνιστούν έναν κώδικα δημοκρατικού ανθρωπισμού και προετοιμάζουν τα παιδιά όχι μόνο για τη σχολική τους ζωή, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνική τους λειτουργία ως δημοκρατικοί πολίτες. Είναι οι εξής:

(περισσότερα…)

Πανελλήνιες 2016: Οι απαντήσεις στη Βιολογία και την Ανάπτυξη Εφαρμογών

Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2016

Περισσότερα τα ερωτήματα στα ζητούμενα της Βιολογίας σε σχέση με άλλες χρονιές, βατά στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Αναλυτικά οι απαντήσεις και τι σχολιάζουν εκπαιδευτικοί

Σε Βιολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον εξετάστηκαν σήμερα, Παρασκευή 27 Μαΐου, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) στις Πανελλήνιες εξετάσεις με το νέο σύστημα (ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’) που δίνουν με το παλιό σύστημα (Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης – κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

(περισσότερα…)

Το παράπονο του καλού μαθητή

Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2016

Με τα θέματα της φυσικής της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών οι μαθητές στην αρχή χάρηκαν πολύ, διαπιστώνοντας ότι τα ξέρουν και μπορούν να τα γράψουν όλα. Όταν βγήκαν από τις αίθουσες ανακάλυψαν ότι όλοι έγραψαν πολύ καλά. Τα θέματα δεν είχαν καμία διαβάθμιση. Δεν το λέω εγώ, αλλά η Ένωση Ελλήνων Φυσικών που αναφέρει στην ανακοίνωσή της: “δεν ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας με συνέπεια να μην μπορέσει να υπάρξει διάκριση για τον άριστο μαθητή”.

(περισσότερα…)

Πανελλήνιες 2016 – Βάσεις: Στα ύψη οι σχολές με μεγάλη ζήτηση – Εκτίναξη των βάσεων δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2016

Πανελλήνιες 2016 – Βάσεις: Στα ύψη οι σχολές με μεγάλη ζήτηση – Εκτίναξη των βάσεων δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

– Μεγάλη άνοδος των βάσεων στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2016 αναμένεται στις σχολές που πέρυσι κινήθηκαν πάνω από 18.000 μονάδες
– Στις 12.000 μονάδες το όριο των βάσεων για την είσοδο σε σχολές με χαμηλή ζήτηση
– Αρίστευσαν χιλιάδες μαθητές στα πρώτα μαθήματα των εξετάσεων
– Δεν αναμένονται εκπλήξεις και ιδιαίτερη δυσκολία στα μαθήματα που απομένουν
– Δείτε την εκτίμηση των βάσεων για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016

Τα βατά θέματα και ο σχετικά μικρός βαθμός δυσκολίας στα πρώτα μαθήματα φέρνουν πληθώρα αριστούχων στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2016. Τα πρώτα γραπτά δείχνουν ότι εφέτος οι βαθμοί θα είναι αρκετά υψηλότεροι σε σχέση με πέρυσι, κάτι που θα συμπαρασύρει και τις βάσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αύξηση στις σχολές με μεγάλη ζήτηση, ενώ και στις σχολές με μικρή ζήτηση να αυξηθεί το όριο εισαγωγής.

(περισσότερα…)

Βάσεις 2016: Προβλέπεται σφαγή ανάμεσα στους αριστούχους

Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2016

Βάσεις 2016: Προβλέπεται σφαγή ανάμεσα στους αριστούχους

Καλύτερα από πέρσι έγραψαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων και αυτό, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θα οδηγήσει σε εκτόξευση των βάσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα αναμένεται να γίνει σφαγή ανάμεσα στους αριστούχους που θα διεκδικήσουν μία θέση στις βάσεις των σχολών υψηλής ζήτησης. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε «εκτόξευση» των βάσεων στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ σε αυτές με τη μικρότερη ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί το όριο εισαγωγής.

(περισσότερα…)

Το νέο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ

Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2016

ekso

H πρόταση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου προς τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, την οποία δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα το alfavita.gr θα παρουσιαστεί την τελική συνάντηση των Επιτροπών του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου την Παρασκευή

Δείτε παρακάτω όλο το κομμάτι της πρόταση:

(περισσότερα…)

Η πρόταση για το νέο Λύκειο (4ετές γυμνάσιο, 2ετές Λύκειο, αλλαγές στα μαθήματα)

Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2016

ekso

Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί στην τελική συνάντηση των επιτροπώ του Εθνικού διαλόγου  την Παρασκευή

Η πρόταση μιλάει για 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο ενώ προβλέπει την αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών και Λυκείου

(περισσότερα…)

Πανελλήνιες 2016: Το θέμα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που απαιτούσε προσοχή

Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2016

Φωτογραφία: Intime News

Σαφή, έδιναν εύκολα τα άριστα στους καλά διαβασμένους τα θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, σχολιάζουν οι φροντιστές.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Φροντιστών Ελλάδος, σημειώνει:

«Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσομοίαζαν το επίπεδο δυσκολίας των τελευταίων πέντε ετών και ως συνέπεια ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής με βασικές υπολογιστικές και αναλυτικές ικανότητες μπορούσε να διεκδικήσει την άριστη επίδοση. 

Ηταν σαφή και επιστημονικά διατυπωμένα καλύπτοντας ικανοποιητικό μέρος της ύλης. Οι υποψήφιοι μπορούσαν να αντλήσουν τις απαντήσεις των θεωρητικών ερωτημάτων με προφανή τρόπο από το σχολικό βιβλίο, ενώ στο πρακτικό κομμάτι των ασκήσεων μόνο ένα ερώτημα του 4ου Θέματος απαιτούσε μεγαλύτερη προσοχή και ενασχόληση. 

Στο σύνολό τους, ωστόσο, οι ασκήσει του 3ου και του 4ου θέματος αποτελούνταν από ζητήματα κλιμακούμενης δυσκολίας που προσεγγίζονται με απλούς υπολογισμούς και εφαρμογή των τύπων του σχολικού βιβλίου».

ΕκφωνήσειςΑπαντήσειςΣχολιασμός

Η έκθεση της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής

Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2016

Δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της βουλής, που αποτελεί προϊόν του διαλόγου και περιλαμβάνει διαπιστώσεις, προτάσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Το σημαντικό δεν είναι οι αντιρρήσεις των κομμάτων, που είναι σεβαστές, αλλά η ίδια η έκθεση και οι προτάσεις της.

Οι προτάσεις αφορούν σε έξι ενότητες: την αυτονομία, τη διδακτική διαδικασία, την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, την οργάνωση, διοίκηση και τα οικονομικά της εκπαίδευσης, τους τύπους σχολείων και την ειδική αγωγή. Από το περιεχόμενο φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία όλοι συμφωνούν. Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει στη «σταδιακή και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της εκπαίδευσης». Στο αντίστοιχο κεφάλαιο αναγνωρίζεται ότι λεφτά… δεν υπάρχουν και τίθενται οι προτεραιότητες:

(περισσότερα…)

Πανελλαδικές 2016: Η αξιολόγηση των θεμάτων Ιστορίας και Φυσικής

Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2016

Πανελλαδικές 2016: Η αξιολόγηση των θεμάτων Ιστορίας και Φυσικής

Όχι ιδιαίτερης δυσκολίας κρίνονται τα θέματα της Ιστορίας (ανθρωπιστικών σπουδών), στα οποία κλήθηκαν να διαγωνιστούν σήμερα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Η παγίδα του διαγωνίσματος θεωρείται το θέμα Δ1 (Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και αντλώντας στοιχεία από τα παρακάτω κείμενα που σας δίνονται, να αναφερθείτε στις νομοθετικές ρυθμίσεις του 1870-1871 και του 1917 για την επίλυση του αγροτικού ζητήματος στην Ελλάδα, και ειδικότερα: α. στους στόχους και το περιεχόμενο των ρυθμίσεων β. στην υλοποίησή τους), καθώς το ερώτημα είναι συνδυαστικό.

Στη Φυσική (θετικών σπουδών) τα θέματα θεωρούνται απολύτως βατά και χωρίς καμία έκπληξη, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους καλά προετοιμασμένους μαθητές να αριστεύσουν.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο, Τρίτη, για τους υποψήφιους των ημερήσιων ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα, που θα εξεταστούν στα μαθήματα: Κινητήρες Αεροσκαφών ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Βιοτροφία-Αιγοπροβατοτροφία. Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων επιστρέφουν στα θρανία την Τετάρτη.

Ιστορία Ανθρωπιστικών Σπουδών

ΕκφωνήσειςΑπαντήσειςΣχολιασμός

Φυσική Προσανατολισμού

ΕκφωνήσειςΑπαντήσειςΣχολιασμός

Πηγή: news.gr, oefe.gr

Πανελλαδικές: Δείτε τα θέματα που έπεσαν σε Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσική και Βιολογία

Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2016

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC

Με το μάθημα των Μαθηματικών και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορίας και τα δύο μαθήματα γενικής παιδείας συνεχίζονται σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Δείτε τα θέματα στην ιστορία (ημερησία) με το παλαιό και νέο Σύστημα

ΑπαντήσειςΣχολιασμός

Δείτε τα θέματα στα μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής (ημερήσια) με το παλαιό και νέο Σύστημα

ΑπαντήσειςΣχολιασμός

Με το παλαιό σύστημα εξετάσθηκαν σε Φυσική και Βιολογία οι υποψήφιοι 

Δείτε τα θέματα της Φυσικής Ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδας Β) Παλαιού Συστήματος 

Δείτε τα θέματα της Βιολογίας Ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδας Β) Παλαιού Συστήματος

Σχολιασμός για Μαθηματικά & Ιστορία Γενικής Παιδείας από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος

Πηγή: iefimerida.gr

Η προκήρυξη για την εισαγωγή των υποψηφίων στην πυροσβεστική

Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2016

Πανελλήνιες 2016: Η προκήρυξη για την εισαγωγή στην πυροσβεστική

Εκδόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος η Προκήρυξη  πυροσβεστική   για την εισαγωγή των υποψηφίων στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017.

Προθεσμία υποβολής από 01/6/2016 μέχρι 15/06/2016.

Ηλεκτρονική υποβολή.

Δείτε την προκήρυξη

Πανελλήνιες 2016: Αυτά τα θέματα έπεσαν σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά κατεύθυνσης

Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2016

Φωτογραφία: Sooc

Με την εξέταση μαθημάτων ομάδας προσανατολισμού (με το νέο σύστημα) και κατεύθυνσης (με το παλιό σύστημα), για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα) και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’) που δίνουν με το παλιό σύστημα, συνεχίζονται σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά (ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών και θεωρητικής κατεύθυνσης) και στα Μαθηματικά (ομάδων προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, αλλά και θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης).

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα, συνεξετάζονται.

Για τα θέματα των Μαθηματικών ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β’ (παλιού και νέου συστήματος) πατήστε εδώ.

apantiseis_button_disabledsxoliasmos_button

Για τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β’ (παλιού και νέου συστήματος) πατήστε εδώ.

apantiseis_button_disabledsxoliasmos_button

Για τα θέματα των Μαθηματικών ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β’ (παλιού και νέου συστήματος) πατήστε εδώ.

Για τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β’ (παλιού και νέου συστήματος) πατήστε εδώ.

Πηγή: iefimerida.gr , oefe.gr

Μπορεί το 12 να είναι καλύτερο από το 18;

Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2016

Οι αριθμητικές μας γνώσεις δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε τέτοιες σκέψεις. Όμως η πραγματικότητα πολλές φορές εκπλήσσει. Μιλάμε για την πραγματικότητα των εισαγωγικών εξετάσεων, όπου δεν έχει σημασία να γράψεις 18, αλλά να γράψεις καλύτερα από τους άλλους υποψηφίους. Οι εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελούν ένα διαγωνισμό συμπλήρωσης προκαθορισμένου αριθμού θέσεων. 69.985 υποψήφιοι θα εισαχθούν από τους περισσότερους από 103.000 που θα διεκδικήσουν μία θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Θα πετύχουν οι 69.985 πρώτοι, όσοι, δηλαδή, γράψουν καλύτερα από τους υπόλοιπους.

(περισσότερα…)

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Κείμενο του Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη φιλία στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2016

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Κείμενο του Ευάγγελου Παπανούτσου με θέμα τη φιλία στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

– Το θέμα που έπεσε στη Νεοελληνική γλώσσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ήταν από δοκίμιο του Παπανούτσου και είχε να κάνει με την φιλία
– Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βατό και κατανοητό θέμα
– Χωρίς προβλήματα η πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Βατά και κατανοητά χαρακτηρίζονται τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το μάθημα είναι γενικής παιδείας και σε αυτό εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων, είτε δίνουν με το παλιό, είτε με το νέο σύστημα, αλλά και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Β’) που δίνουν με το παλιό σύστημα.

Το θέμα που έπεσε είναι από το βιβλίο “Πρακτική φιλοσοφία” του Παπανούτσου και είχε να κάνει με την φιλία. Τίτλος: “Τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ο ρόλος των ΜΜΕ, δηλαδή των κοινωνικών δικτύων και η διαμόρφωση της γνήσιας φιλίας”

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πανελλήνιες 2016: Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πάντα για το στρες;

Κυριακή, 15 Μαΐου, 2016

Από το στρες των “Bowlby και Ainsworth” στα τέλη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, στην ιατρική προσέγγιση του λεξικού Flammarion. Πώς η μητρική φιγούρα καθορίζει το στρεσογόνο DNA μας; Τι πρέπει να αποφεύγουμε και γιατί στην Ελλάδα οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην φιλοσοφία της εκπαίδευσης; Η πανεπιστημιακή ερευνήτρια Νάσια Καρκάνη αναλύει

* Της Νάστιας Καρκάνη

Είναι κοινά αποδεκτό πως η μαθητική ζωή και οι εξετάσεις είναι συχνά συνάρτηση υψηλών ποσοστών στρες. Όσο κι αν φαίνεται αντιφατικό ή ανέφικτο, η μαθητεία και η σχολική φοίτηση έπρεπε να αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας τόσο για μικρούς όσο και μεγαλύτερους μαθητές. Είναι λοιπόν αναγκαίο να προσδιορίσει κανείς τη πραγματική έννοια της μαθητείας και να αξιολογήσει ανάλογα αυτό που κοινώς ονομάζουμε “στρες”.

Πόσοι όμως γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία για το τι είναι, ποια είναι τα αίτια και ποια είναι η πραγματική κλινική του εικόνα;

(περισσότερα…)

Πανελλήνιες 2016: Η επιτυχία στις εξετάσεις απαιτεί στρατηγική

Κυριακή, 15 Μαΐου, 2016

Το στρες κατά τη διάρκεια των Πανελλήνιων εξετάσεων και οι τρεις περίοδοι εκδήλωσής του. Διάβασε τα ωφέλιμα βήματα για υψηλότερες αποδόσεις και θετικές σκέψεις από την ψυχολόγο Εύη Καραγεώργου

Όσο περνούν τα χρόνια, δυστυχώς, το άγχος των μαθητών για τις Πανελλήνιες εξετάσεις αυξάνεται σε αξιόλογο βαθμό. Οι πολλές και ποικίλες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, αντί να διευκολύνουν τα παιδιά, τα δυσκολεύουν και, συχνά, τα μπερδεύουν και τα επιβαρύνουν συναισθηματικά. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι πιέσεις που δέχονται οι γονείς καθημερινά επιδρούν με στρεσογόνο τρόπο στους μαθητές, προσθέτοντας τους μια επιπλέον αγωνία σχετικά με την αγορά εργασίας και τη γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.

Πανελλήνιες 2016: Ποιοι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των διπλών εξετάσεων

Κυριακή, 15 Μαΐου, 2016

Υπάρχουν “γκρίζα” σημεία στις φετινές διπλές εξετάσεις; Και ποια τα “ψιλά γράμματα” για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ; Προγνωστικά για την αυξομείωση των βάσεων, όσο τα στατιστικά “ποντάρουν” 69,66% το ποσοστό επιτυχίας με το νέο σύστημα και 67,08% με το παλαιό. Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης αποσαφηνίζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Περισσότεροι από 103.366 υποψήφιοι μπαίνουν τη Δευτέρα στην αρένα των Πανελλήνιων εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή, περιορίζονται οι φήμες για απεργίες των εκπαιδευτικών εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει κονδύλι περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ, για την ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη διεξαγωγή των εξετάσεων, ενώ για πρώτη φορά φέτος, επαναληπτικές εξετάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν και οι υποψήφιοι από επαγγελματικά λύκεια.

Υπάρχουν όμως ή όχι αδικημένοι από το διπλό εξεταστικό σύστημα των αλλαγών; Ποια τα ψιλά γράμματα του φετινού συστήματος εισαγωγής στην Γ’ Βαθμια Εκπαίδευση; Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα “σκοτεινά” σημεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι προσδοκίες των υποψηφίων “δύο ταχυτήτων”, αλλά και το πού αναμένεται να κινηθούν οι φετινές βάσεις.

(περισσότερα…)

Δύσκολα ή εύκολα θέματα στις πανελλαδικές;

Κυριακή, 15 Μαΐου, 2016

Η αγωνία των υποψηφίων, κάθε χρόνο, για το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων είναι πολύ μεγάλη. Ανησυχούν όλοι πως θα γράψουν, ελπίζοντας να γράψουν καλά.

Υπάρχει περίπτωση να γράψουν καλά, αλλά η βαθμολογία τους να μην αρκεί για να πετύχουν στη σχολή που θέλουν. Άλλες φορές δεν γράφουν καλά, αλλά η βαθμολογία τους αποδεικνύεται, τελικά, αρκετή για την επιτυχία στη σχολή της επιθυμίας τους.

Αυτό γίνεται γιατί για να πετύχει κάποιος σε περιζήτητη σχολή δεν αρκεί να γράψει καλά, αλλά να γράψει καλύτερα από τους υπόλοιπους υποψηφίους, που διεκδικούν θέση στην ίδια σχολή. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν ένα διαγωνισμό συμπλήρωσης θέσεων.

Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν έχει σημασία ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, αφού εκείνο που μετράει είναι ο αριθμός των εισακτέων. Αφού οι θέσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι 69.650, θα περάσουν οι 69.650 πρώτοι, ανεξάρτητα του πόσο καλά έγραψαν.

(περισσότερα…)

Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών-τριών AΣΕΙ και ΑΣΣΥ 2016-2017

Πέμπτη, 12 Μαΐου, 2016

newego_LARGE_t_420_54503579_type12713

Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ, δημοσιεύεται κάθε χρόνο η Εγκύκλιος Διαταγή Προκήρυξης Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών-στριών για το 1o έτος των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ((Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) –  Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) – Σχολή Ικάρων (ΣΙ) – Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) – Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ)) και των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ),  Πολεμικού Nαυτικού (ΣΜΥN) και των Σχολών Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (Τεχνικών Υπαξιωματικών (ΣΤΥΑ) – Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ).)

Η εγκύκλιος για το Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 δημοσιεύτηκε την 09 Μαΐου 2016 από το ΓΕΕΘΑ.

Μπορείτε να δείτε την Προκήρυξη από την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, στον παρακάτω σύνδεσμο:

Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών-τριών AΣΕΙ και ΑΣΣΥ 2016-2017

Σε συνέχεια της Προκήρυξης ∆ιαγωνισµού Επιλογής Σπουδαστών-τριών Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων (ΑΣΕΙ), Ευελπίδων (ΣΣΕ), Ναυτικών ∆οκίµων (ΣΝ∆), Ικάρων (ΣΙ), Αξιωµατικών Σωµάτων (ΣΣΑΣ), Αξιωµατικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωµατικών (ΑΣΣΥ), Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), Πολεµικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ), Τεχνικών Υπαξιωµατικών Πολεµικής Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), Υπαξιωµατικών ∆ιοικητικών (ΣΥ∆), Πολεµικής Αεροπορίας για το ακαδημαϊκό έτος 2016 / 2017, σας παραθέτουμε τον αναλυτικό και χρηστικό οδηγό συμπλήρωσης της αίτησης για τις στρατιωτικές σχολές για το 2016.

Για να κατεβάσετε τον οδηγό, πατήστε εδώ.

Η επιστημονική ομάδα της Employ

Ημέρα Γνωριμίας με τις Σχολές του ΕΜΠ

Τρίτη, 10 Μαΐου, 2016

poli

Στις 11 Ιουνίου 2016, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στα κτίρια της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, με πρωτοβουλία της EESTEC (εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός, πανευρωπαϊκός οργανισμός, που αποτελείται από φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) LC Athens και υπό την αιγίδα του Ε.Μ.Π., η NTUni-dAy, μια ημέρα γνωριμίας με τις σχολές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Βασικός σκοπός της ημερίδας αυτής είναι η ενημέρωση μαθητών δευτέρας και τρίτης λυκείου για το αντικείμενο σπουδών των πολυτεχνικών σχολών. Πιο αναλυτικά, θα διεξαχθούν:

  • Παρουσιάσεις των σχολών από φοιτητές

  • Ομιλίες από απόφοιτους και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας πάνω σε ερευνητικά αντικείμενα και τρέχοντα projects

  • Workshops υπό την επίβλεψη αρμόδιων φοιτητών και καθηγητών. Κάθε workshop αποτελεί μία πρακτική προσέγγιση στα διάφορα αντικείμενα, μια “προσομοίωση” διαφόρων εργαστηρίων και ερευνητικών προγραμμάτων

  • Training από καταρτισμένους επαγγελματίες πάνω σε προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας μηχανικός του αύριο

Για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους, οι μαθητές πρέπει να συμπληρώσουν αυτή τη φόρμα.
Μετά από επεξεργασία των αιτήσεων οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για το πρόγραμμά τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο : ntuni.day@gmail.com

Αθλήματα για τις Γυμναστικές Ακαδημίες (Τ.Ε.Φ.Α.Α.)

Τρίτη, 10 Μαΐου, 2016

athl

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υπενθυμίζεται ότι η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 μέχρι και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016.

Δείτε αναλυτικά εδώ:

Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

Προκήρυξη Στρατιωτικών Σχολών 2016

Τρίτη, 10 Μαΐου, 2016

strat

Εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ η Προκήρυξη ∆ιαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστώτριών Ανωτάτων  Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), Ευελπίδων (ΣΣΕ), ΕΝαυτικών ∆οκίμων (ΣΝ∆), Ικάρων (ΣΙ), Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ΜΑξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) και των Ανωτέρων Στρατιωτικών ΑΣχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), Πολεμικού :Ναυτικού (ΣΜΥΝ), Τεχνικών Υπαξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας(ΣΤΥΑ), Υπαξιωματικών ∆ιοικητικών (ΣΥ∆) και Πολεμικής Αεροπορίας!

Με την προκήρυξη καθορίζεται ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχόλες των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ), κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2016 -17, σε ποσοστό 10% των θέσεων και σε ποσοστό 90%.

Μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν αποστείλει την Αίτηση μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά!

Προκήρυξη Στρατιωτικών Σχολών 2016!

Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση

Τι πρέπει να προσέξετε στη διάρκεια των Πανελληνίων

Τρίτη, 10 Μαΐου, 2016

Οι πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν σε λίγες μέρες. Οι τελευταίες μέρες είναι συνήθως δύσκολες, καθώς το άγχος και η αγωνία για την έκβαση των εξετάσεων μεγαλώνει, όσο ο χρόνος για τις εξετάσεις λιγοστεύει. Το άγχος δεν είναι εύκολο να εξαφανιστεί, αλλά μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο. Ας δούμε μερικές απλές οδηγίες.

Σκοπός σας είναι κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 8 με 11.30 το πρωί να έχετε τη μέγιστη δυνατή πνευματική διαύγεια, ώστε να πετύχετε τη μέγιστη απόδοση σε κάθε τρίωρο διαγώνισμα, που θα κρίνει το σύνολο των μορίων, που θα συγκεντρώσετε και αυτό με τη σειρά του την επιτυχία σας στη σχολή της προτίμησής σας.

Για να βρεθείτε σε άριστη κατάσταση πρέπει να προσέξετε τα εξής:

(περισσότερα…)

Οι εξετάσεις, οι ανατροπές, οι εκπλήξεις και το Plan B

Δευτέρα, 9 Μαΐου, 2016

paideia-thumb-large

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις πιο σύνθετες Πανελλαδικές Εξετάσεις της τελευταίας εικοσαετίας, η έναρξη των οποίων είναι τη Δευτέρα 16 Μαΐου. Η εφαρμογή για πρώτη φορά του νέου συστήματος των 4+1 μαθημάτων καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την εκτίμηση βάσεων, ενώ φέρνει σημαντικές ανατροπές στην επιλογή των σχολών από τους αποφοίτους λυκείου. Την ίδια στιγμή, η παράλληλη οργάνωση εξετάσεων με το νέο και το προηγούμενο σύστημα των 6 μαθημάτων προκαλεί κομφούζιο. Χαρακτηριστικά, φέτος θα υπάρχουν 11 κατηγορίες υποψηφίων για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και αντίστοιχα ξεχωριστές κατηγορίες βάσεων εισαγωγής.

(περισσότερα…)

Μπρος πίσω, χωρίς ελπίδα

Δευτέρα, 9 Μαΐου, 2016

Στη δεκαετία του 90 η τεχνική εκπαίδευση λεγόταν ΤΕΛ χορηγούσε απολυτήριο λυκείου και πτυχίο ειδικότητας. Επέτρεπε την πρόσβαση στα συναφή με την ειδικότητα του μαθητή ΤΕΙ, αλλά και στα Πανεπιστήμια σε ειδικό ποσοστό θέσεων. Το 1999 με τη μεταρρύθμιση Αρσένη τα ΤΕΛ μετατράπηκαν σε ΤΕΕ, δεν χορηγούσαν απολυτήριο λυκείου και δεν επέτρεπαν την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια, αλλά μόνο σε συναφή ΤΕΙ. Το 2006 επί υπουργίας της κας Γιαννάκου, τα ΤΕΕ μετατράπηκαν σε ΕΠΑΛ, χορηγώντας και πάλι απολυτήριο λυκείου, επιτρέποντας την πρόσβαση και στα Πανεπιστήμια. Το 2013 με τη μεταρρύθμιση του κ. Αρβανιτόπουλου τα ΕΠΑΛ δεν επέτρεπαν την άμεση εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, αλλά από την επόμενη χρονιά της αποφοίτησης, όπως όλοι οι απόφοιτοι λυκείου. Τώρα με τροπολογία του Υπουργού Παιδείας επανέρχεται η πρόσβαση στα Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ σε ειδικό ποσοστό 1% των θέσεων εισαγωγής.

(περισσότερα…)

Ολοήμερο σχολείο: Τι ακριβώς αλλάζει στο Δημοτικό

Πέμπτη, 5 Μαΐου, 2016

Ολοήμερο σχολείο: Τι ακριβώς αλλάζει στο Δημοτικό

Σε αλλαγές στη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου από την επόμενη σχολική χρονιά προχωρά το υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Φίλη, από του χρόνου καταργείται ο τρόπος λειτουργίας για το ολοήμερο σχολείο Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ), που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 μ.μ.

(περισσότερα…)

Αλλαγές στα ολοήμερα -Στη 1:15 θα φεύγουν από το σχολείο οι μαθητές δημοτικού

Πέμπτη, 5 Μαΐου, 2016

Φωτογραφία: SOOC

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, να καταργηθούν από τον Σεπτέμβριο όλοι οι τύποι ολοήμερου σχολείου και ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος που διαρκούν από τις 2 έως τις 4 μ.μ. προκαλεί αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Με τον τρόπο αυτόν δημιουργεί έναν νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου, βγάζοντας εκτός προγράμματος επιπλέον μαθήματα, καθώς όλες οι τάξεις θα σχολάνε στη 1:15 το μεσημέρι.

Πως θα βαθμολογηθεί (μονάδες) το κάθε θέμα των μαθημάτων στις Πανελλαδικές

Τετάρτη, 4 Μαΐου, 2016

Τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις. Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.
Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.

(περισσότερα…)

Ποια μαθήματα κόβονται από το Δημοτικό. Τι θα αντικαταστήσει το ΕΑΕΠ

Τετάρτη, 4 Μαΐου, 2016

2104248_b2

Ενας μαθητής πρέπει να μαθαίνει να χρησιμοποιεί την πληροφορική ως εργαλείο μάθησης, οφείλει να γνωρίζει αγγλικά, πρέπει να αναπτύσσει δεξιότητες όπως η φιλαναγνωσία και η φιλοτεχνία. Εως τώρα η ελληνική δημόσια εκπαίδευση –έστω ασθμαίνοντας λόγω των πολλαπλής φύσης προβλημάτων της– επιχειρούσε να υπηρετήσει αυτήν τη νέα παιδαγωγική αντίληψη, που διέπει όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα: στο σχολείο οι μαθητές να αναπτύσσουν δεξιότητες και όχι μόνο να προσλαμβάνουν ακαδημαϊκές γνώσεις.

(περισσότερα…)

Οι 19 αλλαγές στην Εκπαίδευση: Τέλος οι βαθμοί στο Γυμνάσιο, με λίστα σε Πανεπιστήμια

Τετάρτη, 4 Μαΐου, 2016

1866001_533_355

Τα πάνω κάτω έρχονται να φέρουν τα σχέδια του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση που υπογράφει και ο ίδιος.

Προτείνεται μεταξύ άλλων η αντικατάσταση κεφαλαίων της Ιστορίας με μαθήματα που αγγίζουν περισσότερο την επικαιρότητα, στο πλαίσιο της «άρσης της λογικής της επανάληψης σε κύκλους των σχολικών αντικειμένων (π.χ. στο μάθημα της Ιστορίας) με έμφαση στο χρονικό και τοπικό παρόν και εξασφάλιση της εσωτερικής συνοχής της ύλης που διδάσκεται σε διαφορετικά αντικείμενα (π.χ. Λογοτεχνία – Ιστορία – Γεωγραφία)», όπως τονίζεται σε έκθεση του κ. Λιάκου.

(περισσότερα…)

Η κατανομή των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τρίτη, 3 Μαΐου, 2016

Από τις συνολικά 69.650 θέσεις εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση (δεν συμπεριλαμβάνονται τα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), οι 43.520 θέσεις αποδίδονται στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ οι 26.130 θέσεις αποδίδονται στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).

(περισσότερα…)

Γεράσιμος Κουζέλης – Πρόεδρος του IEΠ: Τι αλλάζουμε στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τρίτη, 3 Μαΐου, 2016

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και στον Χρήστο Κάτσικα

                Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) του Υπουργείου Παιδείας πιστεύει ότι μια ριζική μείωση του αριθμού και του εύρους των συμβατικά εξεταζόμενων μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες και μια ριζική μείωση του χρόνου που δαπανάται για τις τελικές εξετάσεις, θα εξασφάλιζε άλλες δυνατότητες στο σχολείο.

                Στο πλαίσιο αυτό το ΙΕΠ επανεξετάζει, αφενός, τα προγράμματα σπουδών ώστε «να προχωρήσει στην εξασφάλιση μιας γόνιμης ευελιξίας», αφετέρου, «μελετά την καθολικά αναγνωρισμένη ανάγκη περιορισμού της έκτασης της ύλης, ώστε να επιτρέψει ―και στην εφαρμογή της― μια διδασκαλία πιο προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μαθητών». Για το 2016/17 το ΙΕΠ θα εισηγηθεί προς το Υπουργείο ρυθμίσεις που μπορούν να διατυπωθούν σε εγκυκλίους και αφορούν πρώτον προτεραιότητες σε μια λογική εμβάθυνσης και περιορισμού της έκτασης και δεύτερον παροχή υποστηρικτικού υλικού. Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει νέα βιβλία από το 2017/18.

(περισσότερα…)

Πανελλαδικές 2016: Μεγάλες ανατροπές με πτώση στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τρίτη, 3 Μαΐου, 2016

Πανελλαδικές 2016: Μεγάλες ανατροπές με πτώση στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μεγάλες ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένονται φέτος. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για πτώση ακόμα και 4.000 μορίων.

Πτώση βάσεων στις περιζήτητες σχολές 
Οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές, θα παρουσιάσουν πτώση τουλάχιστον 600 μορίων σε σχέση με το 2015.

Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις Νομικές Σχολές -για τη σχολή της Αθήνας η βάση εκτιμάται στα 17.500 μόρια- ενώ στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.

(περισσότερα…)

Αναζήτηση
Κατηγορίες
Αρχείο

You are currently browsing the Blog ΒΟΓΙΑΤΖΗ blog archives for Μάιος, 2016.