Αρχείο Απρίλιος, 2016

ΦΕΚ – Επαναλληπτικές Πανελλαδικές 2016

Τετάρτη, 27 Απριλίου, 2016

pane

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ B’ 1063/2016 η Y. A. με αρ. Φ.253.2/62767/Α5/13-4-2016 ”Καθορισμός οργάνωσης και τρόπου διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων έτους 2016”.

Άρθρο 1 Επαναληπτικές εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια.

Άρθρο 2 Επαναληπτικές εξετάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Άρθρο 3 Δικαιολογητικά επαναληπτικών εξετάσεων στα Γενικά και Επαγγελματικά

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ!

Προκήρυξη Σχολών Πυροσβεστικής

Τετάρτη, 27 Απριλίου, 2016

pir

Οι υποψήφιοι για τις σχολές της Πυροσβεστικής – που θα δεχθούν για πρώτη φορά πολίτες με το σύστημα των πανελλαδικών – θα πρέπει να έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα. Επίσης, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους,κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Κατ’ εξαίρεση,για όσους υπάγονται στην ειδική κατηγορία των Εθελοντών Πυροσβεστών Π.Σ, το ως άνω ανώτατο όριο ηλικίαςαυξάνεται στο τριακοστό τρίτο έτος (33ο).

(περισσότερα…)

Τα μηχανογραφικά των πανελλαδικών του 2016

Τρίτη, 26 Απριλίου, 2016

26 04 16mixan

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2016 αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα

– το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2016 με το Νέο σύστημα (πατήστε εδώ).

– το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2016 με το Νέο σύστημα(πατήστε εδώ).

– το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα(πατήστε εδώ).

– το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα(πατήστε εδώ).

Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.

Μπλέξαμε τις βάσεις μας

Δευτέρα, 25 Απριλίου, 2016

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η κατανομή των εισακτέων στις διάφορες κατηγορίες εισακτέων.

Οι κατηγορίες φέτος είναι πολύ περισσότερες από τις προηγούμενες χρονιές, αφού έχουμε την παράλληλη λειτουργία δύο εξεταστικών συστημάτων. Έτσι έχουμε στα Πανεπιστήμια 6 διαφορετικές κατηγορίες υποψηφίων και στα ΤΕΙ 11 συνολικές κατηγορίες υποψηφίων. Αν σ’ αυτές τις κατηγορίες προσθέσουμε τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών (Έλληνες του εξωτερικού, Αλλοδαποί-Αλλογενείς, Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, υπότροφοι, υποψήφιοι σεισμόπληκτων περιοχών, υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις, αθλητές με διακρίσεις), τότε έχουμε άλλες 9 κατηγορίες υποψηφίων., αφού οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν τρεις κατηγορίες.

(περισσότερα…)

Οι δύο γρίφοι της Google: Τους βάζει σε κάθε υποψήφιο εργαζόμενό της!

Παρασκευή, 22 Απριλίου, 2016

google

Εδώ και χρόνια κυκλοφορεί μια φήμη, ότι, προκειμένου κάποιος να φτάσει να περάσει συνέντευξη για δουλειά στην Google, πρέπει πρώτα να απαντήσει σωστά σε δύο δύσκολους γρίφους.

Γιατί πολλοί θα ήθελαν να εργάζονται στην Google, αλλά λίγοι τα καταφέρνουν!…

Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να βρείτε τις λύσεις χωρίς να τις… γκουγκλάρετε, ή να τις δείτε στο τέλος του κειμένου. Εμπρός, λοιπόν, δοκιμάστε και δείτε αν θα μπορούσατε να εργάζεστε στην Google!…

(περισσότερα…)

Ο ‘Αρίσταρχος’ μετράει τ’ άστρα: Στο Μοριά το 2ο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ευρώπης

Παρασκευή, 22 Απριλίου, 2016

Στο όρος Χελμός στην Πελοπόννησο, πάνω από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, βρίσκεται ο “Αρίσταρχος”, το 2ο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Το WE μίλησε με τον διευθυντή λειτουργίας και σας παρουσιάζει το έργο και την ιστορία του τηλεσκοπίου μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ένα μαγευτικό timelapse video

(περισσότερα…)

Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές

Τρίτη, 19 Απριλίου, 2016

18 04 16 eksetaseis

Σε λιγότερο από ένα μηνά ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται μια σειρά από πληροφορίες, ερωτήσεις – απανατήσεις καθώς και παλιότερες αναρτήσεις του Υπουργείου Παιδείας προς ενημέρωση των υποψηφίων.

Πότε μπορεί να βγει ένας υποψήφιος από την αίθουσα

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.

Αναβαθμολόγηση

Εφόσον η γραμματεία διαπιστώσει ότι η διαφορά των βαθμών των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των 12 μονάδων, τότε καλύπτονται με μαύρα αυτοκόλλητα οι βαθμοί του α΄ και β΄ βαθμ/τή και το γραπτό παραδίδεται στον γ΄ βαθμ/τή. Αφού ο γ΄ βαθμ/τής βαθμολογήσει με μαύρο στυλό και με την ίδια διαδικασία του β΄ βαθμ/τή, η γραμματεία αποσφραγίζει τους βαθμούς του α΄ και β΄ βαθμολογητή και παραδίδει το γραπτό στο ειδικό συνεργείο ελέγχου το οποίο προχωρά σε οπτικό έλεγχο της βαθμολογίας του α΄, β΄ και γ΄ βαθμολογητή, προκειμένου να διαπιστωθεί, ότι υπάρχει πλήρης αντιστοιχία της αναλυτικής βαθμολογίας και του συνολικού βαθμού που έβαλαν οι τρεις βαθμολογητές ανάμεσα στο στέλεχος και στο απόκομμα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο των αθροισμάτων. Στην εξαιρετική περίπτωση που εντοπιστεί κάποια αναντιστοιχία μεταξύ στελέχους και αποκόμματος, καλείται ο α΄, β΄ή γ΄ βαθμ/τής για να την αποκαταστήσει.

(περισσότερα…)

Να σπουδάσω στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Κυριακή, 17 Απριλίου, 2016

Να σπουδάσω στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ που έχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου; Πολλοί μαθητές και γονείς ρωτούν αν είναι προτιμότερο να σπουδάσουν εκεί, ώστε μετά να βρουν εργασία στη χώρα των σπουδών τους και να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους, αφού πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον.

Μάλιστα έχουν αρχίσει να γίνονται ξανά μόδα οι σπουδές στο εξωτερικό. Πολλοί μάλιστα είναι έτοιμοι να χρεωθούν για να σπουδάσουν στην Αγγλία για παράδειγμα. Στο ερώτημα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μία απάντηση.

Στις διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημίων τα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Αγγλίας καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις.

(περισσότερα…)

Πανελλήνιες: Ενας στους τρεις θα μείνει εκτος ΑΕΙ και ΤΕΙ

Παρασκευή, 1 Απριλίου, 2016

Συνολικά 103.366 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν φέτος στην μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων διεκδικώντας μία από τις 69.985 θέσεις που ορίσθηκαν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Δηλαδή, 33.381 υποψήφιοι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 μιλούσε για ελεύθερη πρόσβαση και λαϊκίστικα επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν «άνοιγαν» τα ΑΕΙ, παριστάνοντας ότι δεν κατανοεί τόσο τις δυνατότητες των ΑΕΙ (σε προσωπικό και σε υποδομές), όσο και την οργάνωση της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια του, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου ανακοινώνουν ότι το ένας στους τρεις (το 32,2% το ακριβές ποσοστό) δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χωρίς ωστόσο να εξηγούν γιατί δεν αποφασίζουν την ελεύθερη πρόσβαση.

Ειδικότερα, το γενικό ποσοστό επιτυχίας είναι 67,7% (69.985 θέσεις για 103.366 υποψηφίους). Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί με δεδομένο ότι πάντα, δεν μετέχουν στις εξετάσεις όσοι δήλωσαν συμμετοχή λιγότεροι υποψήφιοι μετέχουν στις εξετάσεις και ακόμη λιγότεροι υποψήφιοι, σε σχέση με όσους δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, που μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο.

Η μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων είναι των Γενικών Λυκείων, ημερήσιων και εσπερινών: συνολικά 85.313 υποψήφιοι, και εξ αυτών οι περισσότεροι – 83.318 – είναι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ημερήσιου λυκείου.

Από αυτούς οι 79.923 θα εξετασθούν με το νέο σύστημα (4+1 μαθήματα) και οι 3.395 με το παλαιό (6 μαθήματα). Άρα, το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ επέλεξε το παλαιό σύστημα.

Η καθυστέρηση κοστίζει

Παρασκευή, 1 Απριλίου, 2016

Τον τρόπο εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές των ειδικών κατηγοριώνα ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας στις 28 Μαρτίου, Αυτές είναι:

  • Οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, απόφοιτοι Ελληνικών Σχολείων.

  • Τα παιδιά των Ελλήνων Υπάλληλων που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό.

  • Οι Έλληνες απόφοιτοι ξένων σχολείων του εξωτερικού.

  • Οι Αλλοδαποί.

  • Οι υπότροφοι.

  • Οι Έλληνες Πολίτες της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και

  • Οι διακριθέντες σε Ολυμπιάδες και Βαλκανικούς αγώνες Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής και Βιολογίας.

Η υπουργική απόφαση ορίζει τον τρόπο εισαγωγής όλων αυτών των κατηγοριών, έχοντας αρκετά θετικά σημεία, αλλά αιφνιδιάζει τους υποψηφίους από τα Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, αλλάζοντας εντελώς το σύστημα εισαγωγής, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Τα θετικά του συστήματος είναι ότι επιτρέπει την πρόσβαση από όλες τις ομάδες προσανατολισμού σε όλα τα επιστημονικά πεδία, για τους υποψηφίους της κατηγορίας 1 και 2, δηλαδή τα παιδιά των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού και τα παιδιά των Ελλήνων υπαλλήλων στο εξωτερικό.

Στις αταίριαστες επιλογές επιβάλλει μείωση μορίων, όπως, για παράδειγμα, στην επιλογή του 1ου πεδίου των Ανθρωπιστικών Επιστημών από τους αποφοίτους της ομάδας προσανατολισμού των θετικών επιστημών.

Σ’ αυτή την περίπτωση το άριστα αντί για 100 μόρια που είναι σε άλλα πεδία, εδώ είναι 80 μόρια, σημαντικά μειωμένο δηλαδή και πολύ σωστά.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μαθητές που θέλουν να εισαχθούν στην Ιατρική και ξεκίνησαν τη χρονιά τους διαβάζοντας Βιολογία, αφού είναι αδύνατο να σκεφτεί κανείς σπουδές στην Ιατρική χωρίς γνώσεις και εξέταση στη Βιολογίας, αιφνιδιάστηκαν όταν έμαθαν λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους ότι δεν θα εξεταστούν στη Βιολογία για να εισαχθούν στην Ιατρική, αλλά στα Μαθηματικά Προσανατολισμού.

Ο αιφνιδιασμός είναι απόλυτος και δυστυχώς αυτοί οι υποψήφιοι που ζουν εκτός Ελλάδας δεν έχουν φωνή να διαμαρτυρηθούν για τον αιφνιδιασμό, αφού ζουν μακριά.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ομογενείς επέλεξαν να διαβάσουν Βιολογία και όχι Μαθηματικά γιατί διαπίστωσαν ότι στο νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε ενάμιση μήνα για να εισαχθείς στην Ιατρική δεν χρειάζεται να εξεταστείς στα Μαθηματικά, αλλά στη Βιολογία.

Αφού είδαν ότι και στα σχολεία του εξωτερικού εφαρμόστηκαν οι ομάδες προσανατολισμού, όπως και στα σχολεία της Ελλάδας ξεκίνησαν το διάβασμα, θεωρώντας ότι η Βιολογία όχι μόνο θα είναι εξεταζόμενο μάθημα, αλλά και βασικό μάθημα στον υπολογισμό μορίων για την εισαγωγή στις ιατρικές σχολές.

Το ένα ερώτημα είναι αν είναι λογικό να εισάγεται κάποιος στην Ιατρική χωρίς να έχει εξεταστεί στη Βιολογία, αλλά σε όλα τα άλλα μαθήματα.

Μπορεί κάποιος, για παράδειγμα, να εισαχθεί στην Ιατρική με εξέταση στα Αρχαία, τα Λατινικά και την Ιστορία (με μείωση μορίων), αλλά όχι με Βιολογία.

Το σημαντικότερο, όμως, ζήτημα είναι πότε το Ελληνικό κράτος και κυρίως αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, θα αποκτήσουν το σεβασμό που οφείλουν στους πολίτες.

Είναι παράλογο να αιφνιδιάζουν τα παιδιά, λίγο πριν τελειώσει το σχολικό έτος, γιατί ήταν ανίκανοι να ορίσουν τις διαδικασίες εισαγωγής εγκαίρως, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως έπρεπε και όπως όφειλαν και όχι λίγο πριν το τέλος της χρονιάς.

Να πούμε εδώ ότι οι εξετάσεις εισαγωγής των ομογενών γίνονται το Σεπτέμβρη, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του συστήματος εισαγωγής.

Η χαλαρότητα και η ανικανότητα που επιδεικνύεται συνεχώς σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, δυστυχώς θα έχει πολλές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Του Στράτου Στρατηγάκη

Αναζήτηση
Κατηγορίες
Αρχείο

You are currently browsing the Blog ΒΟΓΙΑΤΖΗ blog archives for Απρίλιος, 2016.