Αρχείο Φεβρουάριος, 2016

Πανελλαδικές στις 16 Μαΐου

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου, 2016

29 02 16panelladikes

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γνωστοποιεί ότι η εναρκτήρια ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων τόσο με το νέο όσο και με το παλαιό σύστημα εξετάσεων θα είναι η Δευτέρα 16 Μαΐου. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 17 Μαΐου. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι σήμερα, 29 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και η κατάθεση των αιτήσεων και απαιτούμενων δικαιολογητικών των μαθητών και αποφοίτων (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση.

Μόλις, η αρμόδια υπηρεσία ολοκληρώσει την αποδελτίωση των δηλώσεων – αιτήσεων και διαπιστώσει τα ποσοστά των δηλώσεων που αφορούν το νέο και το παλαιό σύστημα εξετάσεων, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ποσοστό των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι οποίες θα αντιστοιχούν στους υποψηφίους καθενός από τα δυο συστήματα.

Πανελλήνιες: «Βουτιά» έως 4.000 μόρια για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου, 2016

Πανελλήνιες: «Βουτιά» έως 4.000 μόρια για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μεγάλες ανατροπές αναμένονται φέτος στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας. Η αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών θα διαφοροποιήσουν τις βάσεις εισαγωγής που, στην πλειονότητα των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα κινηθούν πτωτικά.

Ενδεικτικά, οι βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές εκτιμάται ότι θα «πέσουν» τουλάχιστον 600 μόρια, ενώ μεγαλύτερη -περί τα 700 μόρια- θα είναι η πτώση στις Νομικές Σχολές. Στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου, η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.

(περισσότερα…)

Τι θα γίνει με τις βάσεις το 2016

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2016

Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις το 2016, καθώς δεν γνωρίζουμε κανέναν από τους τρεις παράγοντες που θα τις διαμορφώσουν και είναι:

1. Ο αριθμός των εισακτέων, που καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας.
2. Οι επιδόσεις των υποψηφίων που καθορίζονται από τη δυσκολία των θεμάτων.
3. Οι επιθυμίες των υποψηφίων, όπως εκφράζονται στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε, αυτή τη στιγμή, είναι πόσα μόρια θα συγκέντρωναν μερικοί περσινοί υποψήφιοι, αν εφαρμόζαμε στους βαθμούς που έγραψαν πέρυσι το φετινό τρόπο υπολογισμού των μορίων.

(περισσότερα…)

Πρόσθετη εκπαίδευση παντού

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, 2016

Σχεδόν οι μισοί γονείς παγκοσμίως έχουν πληρώσει για πρόσθετη εκπαίδευση των παιδιών τους. Δηλαδή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο το φροντιστήριο;

Δεν φταίνε τα χάλια του σχολείου για τα χρήματα που πληρώνουν οι γονείς, για ξένες γλώσσες, για φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, για φροντιστήρια για φοιτητές ακόμη και για γυμναστική, χορό ή ζωγραφική;

(περισσότερα…)

Αγωνία τέλος για τους φοιτητές -Σήμερα τα αποτελέσματα των μετεγγραφών για όσους έχουν καταθέσει ένσταση-αίτηση

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώνει όσους έχουν καταθέσει ένσταση-αίτηση θεραπείας επί του πίνακα δικαιουμένων μετεγγραφής, έτσι όπως είχε προκύψει από την διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής, ότι από σήμερα  Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 θα μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της αίτησής τους.

Όσοι έκαναν αίτηση θα μπορούν να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr, μέσω της ειδικής εφαρμογής μετεγγραφών.

Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην ειδική εφαρμογή με το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των αιτήσεων θεραπείας όπως αυτές θα εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή.

Προσοχή στα ΕΠΑΛ

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, 2016

1866001_533_355

Η Υπουργική απόφαση για τα ΕΠΑΛ αναφέρει:

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2016, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τομέων Υγείας και Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά με το παλαιό σύστημα εισαγωγής.

Προσοχή μη γίνει κανένα λάθος

Υπουργική Απόφαση από το σύνδεσμο

Πρόσβαση στα ΤΕΙ από ΕΠΑΛ

Πανελλαδικές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, 2016

Όσοι μαθητές και απόφοιτοι προηγούμενων ετών επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις προσεχείς εισαγωγικές εξετάσεις για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές, πρέπει να καταθέσουν αίτηση στο σχολείο τους από 11 έως 29 Φεβρουαρίου. Σκοπός αυτής της αίτησης είναι να μάθει το Υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των υποψηφίων και τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν, ώστε να οργανώσει τις εξετάσεις.

Ειδικά φέτος πρέπει να μάθει και τον αριθμό των υποψηφίων, αποφοίτων προηγούμενων ετών, που θα διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα, ώστε να τους δώσει το ποσοστό των θέσεων που τους αντιστοιχεί.

(περισσότερα…)

Στην αφετηρία οι Πανελλαδικές – Από 11 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2016

Στην αφετηρία οι Πανελλαδικές – Από 11 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής

Σε τροχιά εξετάσεων μπαίνουν σιγά σιγά τα σχολεία καθώς ξεκινάει την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και λήγει τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου η προθεσμία για υποβολή αίτησης-δήλωσης που αφορά όλους τους υποψήφιους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων είτε με το παλαιό-καταργούμενο σύστημα είτε με το νέο.

(περισσότερα…)

Πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ σε ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπ/σης, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές, Σχολές Αστυφυλάκων

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2016

Θέμα: «Πρόσβαση κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και Σχολές Αστυφυλάκων».

(περισσότερα…)

Φωτοτυπίες και σχολικά βιβλία

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2016

Πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές δίνουν φωτοτυπίες με επιπλέον ασκήσεις στους μαθητές τους κρίνοντας ότι τα σχολικά βιβλία δεν έχουν ικανοποιητικό αριθμό ασκήσεων, για να μάθουν τα παιδιά μέσω της εξάσκησης. Η έκταση του φαινομένου είναι πολύ μεγάλη, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, μάλλον, δίκιο έχουν. Τα σχολικά βιβλία δεν περιέχουν επαρκή αριθμό ασκήσεων, ώστε να επιλέξει ο εκπαιδευτικός τις κατάλληλες για κάθε μάθημα. Είτε έχουν δίκιο είτε όχι το θέμα είναι ότι οι φωτοτυπίες κοστίζουν πολύ περισσότερο από την εκτύπωση ενός βιβλίου και έτσι έχουμε την “αθέατη” αύξηση του κόστους της εκπαίδευσης, αφού το κόστος των φωτοτυπιών αυξάνει το κόστος των αναλωσίμων, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Κάποιοι πρότειναν να επιστρέφονται τα βιβλία στο τέλος της χρονιάς και να τα χρησιμοποιούν οι επόμενοι μαθητές, με σκοπό να μειωθεί το κόστος για τον προϋπολογισμό, τώρα που λεφτά δεν υπάρχουν όπως γνωρίζουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί τα σχολικά βιβλία, στη σημερινή τους μορφή, έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, μιας και διαθέτουν μαλακά εξώφυλλα και πρόχειρη βιβλιοδεσία που τα διαλύει πολύ γρήγορα. Η χρήση των βιβλίων για δεύτερη χρονιά προϋποθέτει την εκδοτική τους αναβάθμιση. Ένα άλλο πρόβλημα που δεν καθιστά εύκολη την επαναχρησιμοποίησή τους είναι ότι πολλοί μαθητές υπογραμμίζουν τα σημαντικότερα σημεία, πράγμα απαραίτητο στη μαθησιακή διαδικασία, με συνέπεια να γίνονται ακατάλληλα για χρήση από άλλον μαθητή, που και αυτός θα θέλει να υπογραμμίσει τα δικά του σημαντικά σημεία.

(περισσότερα…)

Ανατροπή: International Baccalaureate στα δημόσια Λύκεια – Χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2016

Τη θεσμοθέτηση του International Baccalaureate (ΙΒ) στα δημόσια λύκεια, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάποια ιδιωτικά, αλλά και εισαγωγή χωρίς Εξετάσεις στα Πανεπιστήμια προτείνει η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, υπό την προεδρία Αντώνη Λιάκου.

Το ΙΒ είναι στην ουσία η θεσμοθέτηση ενός δεύτερου διαφορετικού προγράμματος σπουδών μέσα στο σχολείο, το οποίο προϋποθέτει μία επιπρόσθετη δομή.  Ερωτήματα δημιουργούνται κατά πόσο το δημόσιο σχολείο, από το οποίο ακόμα λείπουν εκπαιδευτικοί, θα μπορεί να ανταποκριθεί σε διπλό πρόγραμμα.

(περισσότερα…)

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2016

panepistimia-katalipsi-708_0

H Γενική Διεύθυνση Ανώτατης  Εκπαίδευσης/ Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης/ Τμήμα Δ΄  Φοιτητικών Θεμάτων και Υποτροφιών, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι εκδόθηκε η με αρ. 12749/Ζ1/26-01-2016 (ΦΕΚ 112 Β΄) Υπουργική Απόφαση,  στην οποία παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων– αιτήσεων θεραπείας επί των αποτελεσμάτων των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφής, που εκδόθηκαν στις 14/1/2016. Οι αιτήσεις θεραπείας υποβάλλονται προς την Επιτροπή Ενστάσεων– Κεντρικό Πρωτόκολλο–  έως την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016.

(περισσότερα…)

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2016

newego_LARGE_t_420_54503579_type12713

Με το ψηφισθέν σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις», γίνεται αναφορά στον θεσμό των επιλαχόντων στις στρατιωτικές σχολές. Στην αιτιολογική έκθεση της παραπάνω ρύθμισης γίνεται αναφορά στην εξασφάλιση της επαρκούς στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με μόνιμους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως αυτός είχε υλοποιηθεί από τα Γενικά Επιτελεία.

(περισσότερα…)

Δεν τους επηρέασαν τα capital controls

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2016

Οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αποκαλύπτονται από τα μηχανογραφικά δελτία, δείχνουν τη ζήτηση για σπουδές των υποψηφίων. Να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι η ζήτηση, πολλές φορές, δεν έχει σχέση με την αξία των σπουδών, αλλά, συνήθως, με το αντίκρισμα στην αγορά εργασίας του πτυχίου ή με την εντύπωση που έχουν οι υποψήφιοι για το αντίκρισμα του πτυχίου, αφού τις περισσότερες φορές αυτές οι εικασίες διαψεύδονται σύντομα. Αυτό συμβαίνει γιατί στις μέρες μας όλο και λιγότεροι υποψήφιοι σκέφτονται τις ίδιες τις σπουδές. Οι περισσότεροι θέλουν να σπουδάσουν για να έχουν περισσότερες ελπίδες για αξιοπρεπή εργασία. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς τα ποσοστά ανεργίας, ιδίως στους νέους. Ας μη σπεύσουμε να κατακρίνουμε τους νέους μας γι’ αυτή τους την επιλογή και ας δούμε τι επέλεξαν το 2015, γιατί αρχίζει σιγά-σιγά να εμφανίζεται μια αλλαγή στην άποψη σπουδές για καλύτερη εργασία και μόνο.

(περισσότερα…)

Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2016

http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2016/01/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B71-300x199.jpg

Ο Serge Tisseron είναι γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος, από τους πιο γνωστούς στη χώρα του. Δίνει κατευθύνσεις έρευνας στο πανεπιστήμιο University Paris 7 Denis Diderot. Μελετά τις σχέσεις των νέων με τις νέες τεχνολογίες, τις παρανοήσεις ανάμεσα στους ενήλικες και την επόμενη γενιά, και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας της πληροφορίας στους νέους ανθρώπους. Το 2008 ανέπτυξε τον κανόνα «3-6-9-12», που σημαίνει, «όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12″. Το 2011 η Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων αποδέχτηκε την πρόταση.

(περισσότερα…)

Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά: Αυξανόμενη η πορεία τους στην Ελλάδα

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2016

http://www.neolaia.gr/wp-content/uploads/2016/01/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CC%81.jpg

Στοιχεία για τον αριθμό μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για τη σχολική διαρροή, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενο την έκδοση Δεκεμβρίου του δημοσιεύματος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα».

(περισσότερα…)

Αναζήτηση
Κατηγορίες
Αρχείο

You are currently browsing the Blog ΒΟΓΙΑΤΖΗ blog archives for Φεβρουάριος, 2016.