Αρχείο Νοέμβριος, 2013

Αποπαίδι η γενική Παιδεία

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2013

Στη Γ’ Λυκείου το πρόγραμμα Γενικής Παιδείας είναι εξαιρετικά μειωμένο, στις 14 ώρες την εβδομάδα. Το βάρος δίνεται στα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού

Το νέο Λύκειο (Γενικό και Επαγγελματικό) ξεκινά την πορεία του από τους μαθητές της φετινής Α’ Λυκείου και η εφαρμογή του θα ολοκληρωθεί το 2016, όταν οι μαθητές της σημερινής Α’ Λυκείου θα εισαχθούν στις Ανώτατες Σχολές.

(περισσότερα…)

Δέσμες, όπως πριν από 30 χρόνια…

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2013

Μία σύγκριση του νέου συστήματος εισαγωγής στις ανώτατες σχολές και του συστήματος που εφαρμόστηκε πριν από 30 χρόνια και έμεινε στη μνήμη μας ως «σύστημα των δεσμών», δείχνει ότι το νέο σύστημα δεν είναι και τόσο νέο.

Για την ακρίβεια, αποτελεί αναβίωση των δεσμών με μερικές μικροαλλαγές που σκοπό έχουν να βελτιώσουν κάποιες από τις αδυναμίες των… δεσμών.

Μία διαφορά είναι η προσαρμογή της βαθμολογίας των τριών τάξεων του Λυκείου, που έρχεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού των αριστούχων, που οδήγησε στην κατάργηση της προσμέτρησης της βαθμολογίας του σχολείου από το 1988. Μία άλλη διαφορά είναι η αυτονόμηση των Παιδαγωγικών, που αποτελούν ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο, με πολύ λίγα, όμως, τμήματα, που σημαίνει ότι δεν θα προτιμηθεί από τους υποψηφίους.

Τα Παιδαγωγικά, οι Γυμναστικές Ακαδημίες και οι Μουσικές Σχολές ήταν κοινές σε όλες τις δέσμες. Μην εκπλαγείτε αν επανέλθουμε και σε αυτό.

Πόσο μοιάζει το νέο σύστημα εισαγωγής με τις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής Παιδείας; Εχει μεγάλες διαφορές, αφού περιορίζεται σημαντικά ο ρόλος των ΑΕΙ στην επιλογή των φοιτητών. Τώρα πια τα ΑΕΙ θα μπορούν να ορίσουν ένα συντελεστή βαρύτητας σε ένα μόνο μάθημα και δεν θα μπορούν να ορίζουν τα μαθήματα στα οποία θα πρέπει να εξεταστεί ο υποψήφιος για την εισαγωγή του, ούτε να θέτουν συντελεστές βαρύτητας σε κάθε μάθημα.

Περιορίζονται οι επιλογές των υποψηφίων στα στενά όρια του ενός και μοναδικού επιστημονικού πεδίου. Καταργείται η ελεύθερη πρόσβαση στα χαμηλόβαθμα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που είχε προτείνει η Διακομματική Επιτροπή Παιδείας με την έκθεσή της τον Φεβρουάριο του 2012. Καταργώντας τις ελευθερίες επιλογών που έδινε η έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής, επιστρέφουμε στο σύστημα των δεσμών, γυρνάμε, δηλαδή, ακριβώς 30 χρόνια πίσω.

Παραμένει προθάλαμος των ΑΕΙ

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2013

Η απεξάρτηση του Λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις αποτελεί για ακόμη μία φορά ένα ζητούμενο που θα μείνει απραγματοποίητο. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι θα συμμετέχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις μόνο όσοι υποψήφιοι το επιθυμούν.

Οι υπόλοιποι μαθητές, που δεν ενδιαφέρονται για σπουδές στις ανώτατες σχολές, θα παίρνουν το απολυτήριο Λυκείου και δεν θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τι θα μαθαίνουν, όμως, στο σχολείο; Ολόκληρη η Γ’ Λυκείου είναι αφιερωμένη στην προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Οι 20 από τις 34 ώρες διδασκαλίας αφιερώνονται στις ομάδες προσανατολισμού.

Στις Ανθρωπιστικές σπουδές οι μαθητές διδάσκονται 10 ώρες την εβδομάδα Αρχαία Ελληνικά (δύο ώρες κάθε μέρα) και στις Θετικές σπουδές διδάσκονται 8 ώρες την εβδομάδα Μαθηματικά. Αυτό είναι πολύ καλό για όσους θα συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά τελείως λάθος για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν απλώς το απολυτήριο Λυκείου. Αυτοί οι μαθητές θα έπρεπε να λαμβάνουν γενική παιδεία χωρίς καμία εξειδίκευση, αφού αυτός είναι ο σκοπός του Λυκείου, ας μην το ξεχνάμε.

Αντίθετα από τις ανάγκες τους και τους σκοπούς του Λυκείου θα εμβαθύνουν σε μαθήματα που πιθανόν να μην τους ενδιαφέρουν, χωρίς κανένα λόγο. Καταρρέει έτσι όλη η φιλολογία για την αυτονόμηση του Λυκείου ως εκπαιδευτικής μονάδας και την παροχή γενικής παιδείας.

Επιπλέον αυτοί οι μαθητές θα δυσκολευτούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Λυκείου, αφού η ποσότητα της ύλης που θα διδάσκεται σε τόσες πολλές ώρες θα είναι πολύ μεγάλη και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα μαθητή να πετύχει μέσο όρο 10 σε κάθε μάθημα των ομάδων προσανατολισμού, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση του απολυτηρίου.

Το Γενικό Λύκειο θα απευθύνεται τελικά μόνο σε όσους θα στοχεύουν στη συνέχιση των σπουδών τους στις ανώτατες σχολές.

Προαγωγή μετ’ εμποδίων

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2013

Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει τις σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου. Η επιλογή αυτή πρέπει να γίνει στην αρχή της Γ’ Λυκείου

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι ο περιορισμός των επιστημονικών πεδίων που μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι. Με τη σημερινή δομή του Λυκείου ένας υποψήφιος της θετικής κατεύθυνσης μπορεί να δηλώσει και τις ιατρικές σχολές και τις πολυτεχνικές, με όποια σειρά επιθυμεί. Αντίστοιχα ένας υποψήφιος από τη θεωρητική κατεύθυνση μπορεί να δηλώσει τις Παιδαγωγικές σχολές και τη Νομική. Η δυνατότητα αυτή στο Νέο Λύκειο δεν υπάρχει.

(περισσότερα…)

Αρχαία Ελληνικά, βασικό μάθημα για… Ψυχολογία

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2013

Οι γραφίστες, για παράδειγμα, πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά και τη Φυσική για να εισαχθούν στο τμήμα Γραφιστικής. Παράλογο και αυτό

Για να εισαχθείς στα τμήματα Ψυχολογίας πρέπει να εξεταστείς στα Αρχαία Ελληνικά, που μάλιστα αποτελεί το βασικό μάθημα. Είναι απαραίτητα τα Αρχαία Ελληνικά στις σπουδές ψυχολογίας; Οχι, βέβαια. Αποτελώντας και βασικό μάθημα, δημιουργεί στρέβλωση, αφού όταν θέσεις ένα λάθος κριτήριο επιλογής, τελικά θα επιλέξεις λάθος ανθρώπους.

(περισσότερα…)

Ισοτιμία στα λόγια

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2013

Το απολυτήριο του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) θα είναι ισότιμο του απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου, αυτό λέει ο νόμος για το Νέο Λύκειο. Για να είναι ισότιμοι δύο τίτλοι σπουδών πρέπει να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις απόκτησης.

Ομως οι προϋποθέσεις προαγωγής από τη μία τάξη στην άλλη και απόκτησης του απολυτηρίου είναι τελείως διαφορετικές στους δύο τύπους Λυκείου. Πώς είναι δυνατό να είναι ισότιμοι; Στον πίνακα βλέπουμε τις προϋποθέσεις για την προαγωγή από τη μία τάξη στην άλλη στο Γενικό Λύκειο και στο Επαγγελματικό Λύκειο.

Η μοναδική προϋπόθεση για την προαγωγή στο Επαγγελματικό Λύκειο είναι ο γενικός μέσος όρος να είναι τουλάχιστον 10. Αντίθετα, στο Γενικό Λύκειο είναι τόσες πολλές οι προϋποθέσεις, που θα είναι πολύ δυσκολότερη η ολοκλήρωση των σπουδών.

Στα χαρτιά λοιπόν μπορεί να είναι ισότιμα τα δύο απολυτήρια, αλλά η διαφορά στις προϋποθέσεις θα τα κάνει διαφορετικά στη συνείδηση του κόσμου, συνεχίζοντας έτσι την άσχημη παράδοση τόσων χρόνων να θεωρείται το Επαγγελματικό Λύκειο κατώτερο και οι μαθητές του τα αποπαίδια της Εκπαίδευσης.

Θα έπρεπε το Τεχνικό Λύκειο να ενισχυθεί, να γίνει ελκυστικό για τα παιδιά, ώστε, επιτέλους, να αναβαθμιστεί και το Τεχνικό Λύκειο και οι τεχνικοί μας.

Αναζήτηση
Κατηγορίες
Αρχείο

You are currently browsing the Blog ΒΟΓΙΑΤΖΗ blog archives for Νοέμβριος, 2013.