Τα παιδαγωγικά επαγγέλματα στην Ελλάδα!
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2011Τα παιδαγωγικά επαγγέλματα στην Ελλάδα!
Τα παιδαγωγικά επαγγέλματα στην Ελλάδα!
Δεν χρειαζόμαστε άλλους γιατρούς!
Τα νομικά επαγγέλματα στην Ελλάδα!
Σ ένα από τα πλέον κορεσμένα επαγγέλματα έχει εξελιχθεί η δικηγορία, καθώς εισέρχεται κάθε χρόνο τριπλάσιος αριθμός αποφοίτων Νομικής απ όσους αποχωρούν ενώ από τους «μαχόμενους» δικηγόρους, οι μισοί δεν πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος καμία παράσταση.
Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι λίγο πάνω από το 1/3 των δικηγόρων προέρχεται από πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς το 35% έχει αποκτήσει τον βασικό τίτλο σπουδών σε ιδρύματα της Αγγλίας και της Γαλλίας.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της επιστημονικής ομάδας «ΟRΙΕΝΤUΜ – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας» που διεξήχθη σε επαγγελματικούς χώρους που σχετίζονται με τις σπουδές στα τμήματα Νομικής.
«Όταν πέρασα στο Τμήμα Μηχανολογίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών στο ΤΕΙ Καβάλας, πριν από τέσσερα χρόνια, η έννοια της πράσινης ενέργειας σε συνδυασμό με την προοπτική της απασχόλησης μού ήταν παντελώς άγνωστη. Τώρα είναι η δουλειά μου».
O ηλικίας 21 ετών Χρυσόστομος Μπούρας από την Καβάλα πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του ασχολείται ήδη με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ ο συνομήλικος συνέταιρός του Μιχάλης Γεωργόπουλος, απόφοιτος του ίδιου τμήματος, ασχολείται με τη γεωθερμία και την εγκατάσταση γεωθερμικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας σε σπίτια και επαγγελματικές μονάδες. Και οι δύο όταν περνούσαν το κατώφλι της Σχολής τους δεν γνώριζαν τις δυνατότητες αποκατάστασης στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.
«Αν και τα τελευταία χρόνια αρκετοί νέοι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για σπουδές σε θέματα περιβάλλοντος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ακόμη φαίνεται ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση για τη σύνδεση αυτών των σπουδών με την αγορά εργασίας», λέει ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός- ερευνητής σε θέματα εκπαίδευσης και προσθέτει: «Παράλληλα, η ενημέρωση των υποψηφίων για τις σπουδές περιβάλλοντος, για τα υπάρχοντα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, είναι και αυτή ελλιπής, με αποτέλεσμα τα τμήματα αυτά να επιλέγονται ακόμη από μικρό αριθμό υποψηφίων».
(περισσότερα…)
«Όταν για τους άλλους εργαζομένους κορυφώνεται μέρα με τη μέρα η ανησυχία για το αν την επόμενη θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά, για μας δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Απεναντίας μάλιστα. Τις δύσκολες μέρες της οικονομικής κρίσης βλέπουμε ότι ο κλάδος μας σε γενικές γραμμές επηρεάζεται θετικά».
Τα τελευταία έξι χρόνια ο προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Ισίδωρος Μουλάς έχει τη δική του εταιρεία. «Αυτό που κάνουμε είναι να παρέχουμε στους πελάτες μας εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφορικής, εστιάζοντας στη δημιουργία λογισμικού, ακόμη και εκπαιδευτικού, που απευθύνεται σε φροντιστήρια και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών», λέει στα «ΝΕΑ». Η οικονομική κρίση που πλήττει το τελευταίο εξάμηνο εργοδότες και εργαζομένους φαίνεται ότι δεν άγγιξε- τουλάχιστον προς το παρόν- τον συγκεκριμένο κλάδο της Πληροφορικής. «Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν επηρεαστήκαμε από την κρίση αλλά μάλλον ωφεληθήκαμε, αφού αυξήθηκε η ζήτηση νέων πρότζεκτ από τους πελάτες μας».
Όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι- άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο- μετρούν τους τελευταίους μήνες απώλειες. Οι απολύσεις και οι περικοπές στους μισθούς έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τετράμηνο από τον Νοέμβριο του 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2009 έγιναν 12.000 απολύσεις και 2.050 διαθεσιμότητες, με αιτιολογία την οικονομική κρίση.
«Εργαζόμουν με όρους και συνθήκες που δεν μπορούσα να αντέξω. Δώδεκα ώρες στο γραφείο και φυσικά δουλειά για το σπίτι. Το άγχος εντός και εκτός εταιρείας χτυπούσε “κόκκινο”. Η ανάγκη να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό ήταν πλέον επιτακτική».
O κ. Γιάννης Παπαζέκος εργαζόταν για πέντε χρόνια ως μάνατζερ σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων. Η συγκεκριμένη θέση, όπως λέει στα «ΝΕΑ», αποτελούσε σαφώς επαγγελματική ανέλιξη. Ωστόσο, οι πολλές ευθύνες και οι υποχρεώσεις ήταν αυτές που τον έκαναν να σκεφτεί εκ νέου αν μια τέτοια επαγγελματική καριέρα είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούσε. Η αλλαγή επαγγέλματος ήταν για τον ίδιο μονόδρομος. «Η απόφαση δεν ήρθε από τη μία μέρα στην άλλη. Επί έξι μήνες σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω και πώς», δηλώνει ο κ. Παπαζέκος. Τελικά, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια άνοιξε το δικό του κατάστημα με εσώρουχα.
Κάνουν στροφή 180 μοιρών και αλλάζουν επαγγελματική ρότα. Αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που διαπιστώνουν στην πορεία μιας καριέρας ότι άλλο είναι το επάγγελμα που τελικά θέλουν να κάνουν. Ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης πάντως μπορεί μια τέτοια κίνηση να αποδειχθεί σωτήρια.
«Η έξαρση του Χρηματιστηρίου με έκανε να βάλω πρώτη επιλογή στο Μηχανογραφικό τις Σχολές των Χρηματοοικονομικών, αλλά και το σίγουρο μέλλον που προσφέρουν οι Ακαδημίες της Αστυνομίας ήταν μεγάλο δέλεαρ, γι΄ αυτό και ήταν οι επόμενες στην κατάταξη. Δυστυχώς, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων διαπίστωσα ότι θα ήμουν πλέον φοιτήτρια της 28ης σχολής που είχα στο Μηχανογραφικό».
Για την Ειρήνη Τσιάνου το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν ήταν από τις σχολές που προτιμούσε. «Ήθελα Οικονομικά, αυτά άλλωστε είχαν πέραση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση την περίοδο που έδινα Πανελλήνιες, το 2000. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα. Αντίθετα, μπήκα σε μια σχολή που δεν είχε καμία σχέση με τις προτιμήσεις μου. Γι΄ αυτό και αποφάσισα να ξανακαταθέσω την επόμενη χρονιά το Μηχανογραφικό,
«Η επιλογή Σχολής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δε θα ήθελα, για παράδειγμα, να σπουδάσω φιλόλογος και να περιμένω χρόνια ολόκληρα μέχρι να διοριστώ. Πρέπει λοιπόν να συμπληρώσω το Μηχανογραφικό με προσοχή και με βασικό κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση».
Η 17χρονη Ήβη Σδούγγου περιμένει με αγωνία μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί η βαθμολογία της για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Η επόμενη κίνηση για την τελειόφοιτη πια μαθήτρια είναι η συμπλήρωση και η υποβολή του Μηχανογραφικού. Και μπορεί μεν να μην έχει στα χέρια της ακόμα τα αποτελέσματα, έχει όμως ήδη κάνει τις πρώτες σκέψεις για το ποια Σχολή θέλει να παρακολουθήσει. «Θα ήθελα να εισαχθώ στο Τμήμα Ψυχολογίας κι αυτό γιατί είναι ένα πεδίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον». Όπως λέει, όμως, το ότι κλίνει προς αυτήν την επιλογή δεν είναι μόνο θέμα επιθυμίας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επαγγελματική αποκατάσταση. «Σπουδάζοντας Ψυχολογία, οι επαγγελματικές προοπτικές είναι πολύ περισσότερες. Ουσιαστικά έχω τη δυνατότητα να ανοίξω δικό μου γραφείο, χωρίς να περιμένω διορισμούς. Έτσι “χτυπάω” και την ανεργία».