D7052C07A2C1288B7D03C526C95444FA

Ιάπωνες ερευνητές ισχυρίζονται ότι είναι πιο έξυπνο από το μέσο μαθητή

Ιάπωνες ερευνητές παρουσίασαν ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι τόσο «έξυπνο» που μπορεί να «κερδίσει» πραγματικούς μαθητές σε μια σχολική δοκιμασία.

Το λογισμικό, γνωστό ως «To-Robo», έπιασε τους υψηλότερους «βαθμούς» στο αγγλικό τμήμα τυποποιημένων εισαγωγικών εξετάσεων σε κολέγιο της Ιαπωνίας, σε σχέση με το μέσο όρο των μαθητών, υποστηρίζουν οι προγραμματιστές του.

Ακόμη, κατάφερε να διπλασιάσει τις επιδόσεις του μέσα σε μόλις 12 μήνες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να «περάσει» στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, το πιο διάσημο της Ιαπωνίας.

Ο μέσος όρος του αγγλικού τμήματος των τυποποιημένων εισαγωγικών εξετάσεων ήταν 93.1 στα 200. «Το To-Robo έπιασε 95» δήλωσε ο εκπρόσωπος της NTT Science and Core Technology Laboratory Group, λέγοντας ότι την προηγούμενη χρονιά είχε καταφέρει να φτάσει στους 52 βαθμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το εργαστήριο NTT αναπτύσσει το λογισμικό σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη των αγγλικών δεξιοτήτων του λογισμικού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011, ενώ τέθηκε ένας ορίζοντας δεκαετίας για την επίτευξη του στόχου.

Οι ερωτήσεις του τεστ μετατράπηκαν σε δεδομένα, τα οποία μπορούσαν να αναγνωριστούν από το λογισμικό. Στη συνέχεια, το To-Robo επεξεργάστηκε τις πληροφορίες, διακρίνοντας τη λογική των διαφόρων ανταλλαγών και προσδιορίζοντας ορθά τις σωστές απαντήσεις από τις προσφερόμενες πολλαπλές επιλογές.

«Ένας από τους σκοπούς μας είναι να βρούμε τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης» εξήγησε ο καθηγητής Noriko Arai. «Το να καταδείξουμε πώς οι άνθρωποι και οι μηχανές θα μπορούν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, αποτελεί “κλειδί” για τη μελλοντική, οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι τελευταίες επιδόσεις του λογισμικού δείχνουν, ότι έχει μια πιθανότητα τουλάχιστον 80% να περάσει τις εξετάσεις στο 80% των 581 ιδιωτικών πανεπιστημίων που υπάρχουν στη χώρα.