ekpaideutikoi-660_3

Με βασικό άξονα τον διαχωρισμό της ιδιωτικής ζωής των εκπαιδευτικών από απαξιωτικές συμπεριφορές στη διάρκεια της θητείας τους, αλλάζουν σύντομα όλα στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών. Εως τώρα, οι περίπου 150.000 εκπαιδευτικοί ήταν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της διαθεσιμότητας, ακόμη και σε περιπτώσεις κακόβουλων καταγγελιών. Μάλιστα, για το ζήτημα συναντήθηκαν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος με τους εκπροσώπους δασκάλων και καθηγητών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Τα Νέα», στόχος είναι οι 127.000 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές και οι πάνω από 20.000 αναπληρωτές να αφοσιωθούν στη δουλειά τους, χωρίς τον φόβο της άμεσης διαθεσιμότητας ακόμη και σε περιπτώσεις κακόβουλων καταγγελιών.

Για το θέμα αυτό, ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη εξειδίκευσης της έννοιας της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς», ώστε να μη συνδέεται και με τον ιδιωτικό τους βίο.

Ο υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε ότι είναι σημαντικό να διαχωριστεί η συμπεριφορά τους μέσα στην υπηρεσία με εκείνη εκτός. «Δεν μπορεί η δεύτερη, όταν δεν πρόκειται για μεγάλα αδικήματα, για κακουργήματα δηλαδή, να επηρεάζει την τύχη τους μέσα στο σχολείο. Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι στην τύχη και στο έλεος κάθε αυθαίρετης καταγγελίας που τους οδηγεί εκτός υπηρεσίας και να τους βασανίζει για πάρα πολλά χρόνια» δήλωσε.

Το ίσχυε μέχρι σήμερα

Στο τωρινό πειθαρχικό δίκαιο, ο προσδιορισμός τού τι συνιστά «ανάρμοστη συμπεριφορά» είναι τόσο αόριστος, ώστε έχουν δημιουργηθεί αδικίες και σε μερικές περιπτώσεις κλίμα φόβου στον χώρο της εκπαίδευσης.

Το γεγονός ότι συμβαίνουν αυθαίρετες διώξεις, το διαπίστωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος εξηγώντας: «Προκύπτουν από αυθαίρετες καταγγελίες. Δηλαδή έχω πρόβλημα εγώ γιατί δεν έβαλες καλό βαθμό στο παιδί μου, κάνω μία καταγγελία και σε ταλαιπωρώ για τέσσερα χρόνια. Φθάνουν μέχρι και τη διαθεσιμότητα. Οπότε, για να έχουμε μία δίκαιη απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, χρειάζονται καλύτερες ρυθμίσεις». Το ίδιο πρόβλημα έχει παρατηρήσει μάλιστα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του Τάσος Κουράκης πρόσφατα ανέφερε ότι και ο ίδιος γνωρίζει περιπτώσεις «που έχουν διωχθεί άνθρωποι μόνο και μόνο από κακόβουλες καταγγελίες, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ένα σημείο που θέλει πάντως ιδιαίτερη προσοχή είναι να μην εξελιχθούν οι αλλαγές σε «πλυντήριο», καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στο παρελθόν που τιμωρήθηκαν με πειθαρχικές ποινές – χάδια εκπαιδευτικοί κατηγορούμενοι για πολύ σοβαρά αδικήματα, από ναρκωτικά έως παιδοφιλία.

Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κων. Μητσοτάκη που είναι καθ’ ύλην αρμόδιος, ώστε να διεξαχθεί διάλογος για να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία έθεσε πάντως χθες τέσσερις προτάσεις αλλαγών:

  1. Εξειδίκευση της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος της χαρακτηριστικώς ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να υπαχθεί στο αδίκημα κάθε συμπεριφορά, είτε αφορά τον ιδιωτικό είτε τον υπηρεσιακό βίο.

  2. Να μην αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα και να μην οδηγούν σε αυτοδίκαιη αργία συμπεριφορές που άπτονται του ιδιωτικού βίου.

  3. Να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της άκριτης παραπομπής για κάθε σοβαρή ή μη καταγγελία που γίνεται εναντίον εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους .

  4. Να επιστρέψουν οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Καμία επιείκεια σε παιδόφιλους

Παρότι πάντως οι επικείμενες αλλαγές στοχεύουν να μπει στο απυρόβλητο η ιδιωτική ζωή του εκπαιδευτικού, δεν θα συμβεί το ίδιο με όσους κατά την ιδιωτική τους ζωή ασκούν δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την παιδοφιλία. Πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκπαιδευτικών που ενώ ήταν κατηγορούμενοι για τέτοια αδικήματα εξακολουθούσαν να διδάσκουν, νομοθετήθηκε ότι στο εξής για τη συμμετοχή στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών θα ζητείται υποχρεωτικά πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών του τόπου κατοικίας και του τόπου που υπηρέτησε ο εκπαιδευτικός κατά τα προηγούμενα έτη, περί άσκησης ή μη εις βάρος του ποινικής δίωξης για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και το ποινικό μητρώο περί του αν υπάρχει καταδίκη για τέτοιο έγκλημα.

Πηγή: iefimerida.gr