6129c7285ef041e58c7f2ba113cb90f4

Βάσεις πολλών ταχυτήτων αναμένονται για τα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό για την πορεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ από το «ΕΘΝΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τα βαθμολογικά κέντρα και τις θέσεις εισακτέων που έχουν ανακοινωθεί μπορούν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για τις τάσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο.

Για να ολοκληρωθεί βέβαια το «παζλ» των Πανελλαδικών θα πρέπει να περιμένουμε τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, προκειμένου να αποτυπωθούν οι προτιμήσεις των υποψηφίων.

Ωστόσο, τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρχουν ανοδικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής, καθώς στα Αρχαία, πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, οι επιδόσεις διαγράφονται καλύτερες από τις περσινές.

Στην Ιστορία που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της θεωρητικής (2ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας) τα θέματα ήταν απαιτητικά και ίσως λίγο δυσκολότερα από τα περσινά, ωστόσο δεν θα εμποδίσουν τους πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους να αριστεύσουν. Επίσης, καλύτερες θα είναι οι επιδόσεις στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και περίπου στα περσινά επίπεδα στα Λατινικά. Ως εκ τούτου, ανοδικά θα κινηθούν οι Νομικές σχολές που είναι οι πρωταθλητές των πρώτων προτιμήσεων, εξαιτίας των καλύτερων επιδόσεων στη θεωρητική κατεύθυνση αλλά και της μείωσης των θέσεων σε αρκετά τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου. Ανοδική θα είναι η τροχιά και για τμήματα Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας, ενώ οι σχολές Ψυχολογίας Παντείου και Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα, καθώς αυξήθηκαν οι θέσεις των εισακτέων.

Πτώση βάσεων σε δύο επιστημονικά πεδία

Στο 2ο και το 4ο πεδίο, οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν σε ορισμένα περιζήτητα τμήματα ανοδικά (κυρίως πολυτεχνικά) και στις σχολές μεσαίας ζήτησης να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

Οι επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά) φαίνεται πως θα είναι καλύτερες, ενώ στη Φυσική, στην οποία διαγωνίστηκαν χθες, η εικόνα των επιδόσεων δεν φαίνεται ότι θα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, στα άλλα δύο μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης (Βιολογία και Χημεία) οι επιδόσεις θα είναι χειρότερες. Λόγω και της αύξησης των θέσεων που παρατηρείται στα τμήματα του 2ου και του 4ου πεδίου, οι βάσεις πλην λίγων εξαιρέσεων φαίνεται πως θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα.

Μικρή άνοδος ίσως υπάρχει μόνο σε ορισμένα κορυφαία τμήματα με πολλές πρώτες προτιμήσεις και στα οποία καταγράφηκε κατ΄ εξαίρεση μείωση θέσεων (π.χ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ). Χωρίς αξιόλογες μεταβολές αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι βάσεις θα κινηθούν καθοδικά, εξαιτίας των δυσκολότερων θεμάτων στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας γι’ αυτό το πεδίο (Βιολογία και Χημεία).
Ωστόσο, ακόμη δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το εύρος της πτώσης, αφού εκκρεμούν τα στατιστικά των βαθμολογικών επιδόσεων αλλά και οι επιλογές στο μηχανογραφικό. Πάντως θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι λιγότερα μόρια συγκριτικά με πέρυσι θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για Ιατρικές,

Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές.

Στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, πάντως, οι βάσεις δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με το 2013, καθώς σχεδόν σε όλα τα περιζήτητα αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις των εισακτέων.
Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις σε τμήματα Φυσικοθεραπείας, Μαιευτικής, Εργοθεραπείας κ.ά. θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες.

Τέλος, «γρίφο» αποτελεί ακόμη η κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου (Οικονομικών Επιστημών), καθώς ακόμη δεν έχουν εξεταστεί οι υποψήφιοι στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Ωστόσο, στο 2ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής) οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα από πέρυσι και σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, ίσως οι βάσεις να κινηθούν οριακά προς τα κάτω.

Οι τάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

1ο ΠΕΔΙΟ: Ανοδική θα είναι η τροχιά των βάσεων σε Νομικές, Φιλολογικές και σχολές Κοινωνιολογίας. Στα περσινά επίπεδα τα τμήματα Ψυχολογίας.
2ο ΠΕΔΙΟ: Χωρίς σημαντικές μεταβολές οι βάσεις στα τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά ανώτατα ιδρύματα.
3ο ΠΕΔΙΟ: Λιγότερα μόρια θα χρειαστούν όσοι στοχεύουν σε Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές. Συγκρατούνται οι βάσεις στα υψηλόβαθμα ΤΕΙ.
4ο ΠΕΔΙΟ: Οριακή άνοδος αναμένεται στα περιζήτητα Πολυτεχνικά τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ. Ισορροπία σε περιφερειακές πανεπιστημιακές σχολές και τεχνολογικά ιδρύματα.
5ο ΠΕΔΙΟ: Χαμηλώνει οριακά ο πήχης στην πλειονότητα των τμημάτων Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ