ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3eb824636df94f80b7d45a3b8cb3cebd

«Κλείδωσε» η έναρξη του σχολικού έτους νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ». Οι λάτρεις του φθινοπωρινού τουρισμού -πιο οικονομικού και λιγότερου μαζικού- θα πρέπει να προτιμήσουν τους θερινούς ή τους χειμερινούς μήνες.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πλήττει ένα βασικό στοιχείο του Νέου Λυκείου, όπως ορίσθηκε από την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου: αυτό περί ορισμού θεματικής ύλης σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Πλέον το Λύκειο θα επιστρέψει στο προηγούμενο σύστημα, με ορισμό ύλης με βάση τα κεφάλαια του σχολικού βιβλίου. Επίσης, για να προαχθούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ πρέπει να έχουν σε όλα τα μαθήματα τουλάχιστον 10.

Εάν σε δύο πέσουν κάτω από τη βάση παραπέμπονται σε επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ – αντικατέστησε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) εισηγείται σχετικά με το σχολικό έτος τα εξής:

• Τα μαθήματα θα αρχίζουν στις 6 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Σεπτεμβρίου.

• Περιορίζεται (μεταξύ 1 – 6/9) ο χρόνος των εξετάσεων για τους μετεξεταστέους.

• Τα μαθήματα σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό θα λήγουν στις 15 Ιουνίου και σε Γυμνάσιο και Λύκειο στις 31 Μαΐου.

• Εφόσον το επιβάλλουν οι ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το διδακτικό έτος στα Λύκεια θα επεκτείνεται έως τις 10 Ιουνίου.

• Για τους εκπαιδευτικούς το σχολικό έτος θα λήγει στις 30 Ιουνίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου θα αξιοποιείται για σεμινάρια.

• Καταργείται η αργία των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου και θα γίνεται εκκλησιασμός των μαθητών και κατόπιν δραστηριότητες σχετικές με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών.

• Καταργείται η αργία της 7ης Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Σωτήρης Γκλαβάς, στόχος των αλλαγών είναι η εξοικονόμηση περισσότερου διδακτικού χρόνου, καθώς αυτός έχει περιοριστεί λόγω της μεγάλης εξεταστικής περιόδου από τον Μάιο. Η ηγεσία του υπ. Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με βάση την πρόταση του ΙΕΠ. Από την άλλη, το ΙΕΠ δεν έχει τοποθετηθεί (και άρα δεν την εισηγείται) επί της πρότασης των ξενοδόχων για σχολική ανάπαυλα την εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα. Πάντως, το υπουργείο αναμένεται να την υιοθετήσει.

Ορισμός ύλης από το ΙΕΠ Την ίδια στιγμή, το υπουργείο σε τροπολογίες που κατέθεσε χθες σε ν/σ του υπ. Ανάπτυξης ρυθμίζει τα εξής:

• Καταργείται ο θεματικός προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης. Την ύλη θα ορίζει το ΙΕΠ και όχι ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων (ΕΟΕ).

• Την Τράπεζα Θεμάτων θα λειτουργεί το ΙΕΠ, καθώς για δύο χρόνια αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου για σύσταση ΕΟΕ.

• Θα λειτουργούν μόνο μονοθέσια ή πολυθέσια νηπιαγωγεία (και όχι διθέσια κ.λπ.), κάτι που θα προκαλέσει συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων.

Απόστολος Λακασάς