«Οι δικές μας δουλειές πάνε καλύτερα»
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Έρευνα για τα επαγγέλματα που θα εξακολουθήσουν να έχουν ζήτηση μέσα στην οικονομική κρίση
«Όταν για τους άλλους εργαζομένους κορυφώνεται μέρα με τη μέρα η ανησυχία για το αν την επόμενη θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά, για μας δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Απεναντίας μάλιστα. Τις δύσκολες μέρες της οικονομικής κρίσης βλέπουμε ότι ο κλάδος μας σε γενικές γραμμές επηρεάζεται θετικά».
Τα τελευταία έξι χρόνια ο προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Ισίδωρος Μουλάς έχει τη δική του εταιρεία. «Αυτό που κάνουμε είναι να παρέχουμε στους πελάτες μας εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφορικής, εστιάζοντας στη δημιουργία λογισμικού, ακόμη και εκπαιδευτικού, που απευθύνεται σε φροντιστήρια και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών», λέει στα «ΝΕΑ». Η οικονομική κρίση που πλήττει το τελευταίο εξάμηνο εργοδότες και εργαζομένους φαίνεται ότι δεν άγγιξε- τουλάχιστον προς το παρόν- τον συγκεκριμένο κλάδο της Πληροφορικής. «Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν επηρεαστήκαμε από την κρίση αλλά μάλλον ωφεληθήκαμε, αφού αυξήθηκε η ζήτηση νέων πρότζεκτ από τους πελάτες μας».
Όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι- άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο- μετρούν τους τελευταίους μήνες απώλειες. Οι απολύσεις και οι περικοπές στους μισθούς έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τετράμηνο από τον Νοέμβριο του 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2009 έγιναν 12.000 απολύσεις και 2.050 διαθεσιμότητες, με αιτιολογία την οικονομική κρίση.
Έχουν ζήτηση
Παρόλα αυτά όμως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν και δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες έρευνες, εκτιμάται ότι ορισμένα επαγγέλματα αντέχουν στην κρίση, περνώντας πιο ανώδυνα τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης. «Οι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν πληγεί είναι ο κατασκευαστικός, αυτός του εμπορίου και ο τουρισμός. Προς το παρόν, τουλάχιστον, υπάρχουν εργασιακοί τομείς- κυρίως εκείνοι που περιλαμβάνουν μικρό αριθμό επαγγελματιών – που φαίνεται να κρατούν αντίσταση στο οικονομικό πρόβλημα», επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Κώστας Δημουλάς.
Έτσι, η λίστα με τα πιο «ανθεκτικά» επαγγέλματα συμπληρώνεται από ειδικότητες όπως οι δάσκαλοι, οι τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι αδειούχοι ηλεκτροτεχνίτες- ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί ή ψυκτικοί- αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του έτοιμου φαγητού.
«Και μάλιστα οι επαγγελματίες στα τεχνικά επαγγέλματα, αν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού ο κατασκευαστικός κλάδος δεν τους δίνει ουσιαστικά δουλειά, σώζονται από τις συντηρήσεις και τις επιδιορθώσεις. Πάντως, τα επαγγέλματα, στα οποία η κρίση δεν άφησε έντονα τα σημάδια της, είναι αυτά που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στα νοικοκυριά είτε αφορούν τον χώρο της σίτισης είτε της συντήρησης», υπογραμμίζει ο κ. Δημουλάς. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών υδραυλικών Αθήνας κ. Θανάσης Στρουμπούλης, είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργασίες στον κατασκευαστικό χώρο για τους υδραυλικούς έχει πέσει αυτούς τους μήνες στο 50%.
«Οι Πακιστανοί προγραμματιστές είναι καλύτερα καταρτισμένοι…»
ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ οι ειδικοί, η κύρια αιτία, που εμφανίζονται αυτοί οι κλάδοι σχεδόν ανέπαφοι από τις νέες συνθήκες, εστιάζεται στο γεγονός ότι τα επαγγέλματα αυτά δεν επιλέγονται τόσο πολύ από τους νέους. «Οι Έλληνες έχουν παραγνωρίσει την αξία κάποιων επαγγελμάτων ή έχουν εστιάσει σε άλλα επαγγέλματα τετριμμένα», σημειώνει η κ. Μάρω Μπανάκου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Creme de la Creme Ηuman Resources. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα μας έχει τεράστιο πλεόνασμα σε κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, δικηγόρους, γιατρούς και πολιτικούς μηχανικούς.
«Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε πτυχιούχους προγραμματιστές και όχι γνώστες του αντικειμένου. Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός ότι εταιρείες ψάχνουν για μήνες τη συγκεκριμένη ειδικότητα χωρίς αποτέλεσμα», λέει ο κ. Μουλάς. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί το φαινόμενο Πακιστανοί και Ινδοί με… πληροφορική παιδεία να υποβάλουν δειλά δειλά αιτήσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις και γραφεία συμβούλων, προκειμένου να βρουν εργασία σε ειδικότητες πληροφορικής.
Στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, όπως έδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το διεθνές ινστιτούτο μελετών Αdecco Ιnstitute παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες. «Για παράδειγμα, ενώ υπάρχει προσφορά υποψηφίων από τον κλάδο της Πληροφορικής, ταυτόχρονα παρατηρείται και έλλειψη εξειδίκευσης σε κάποιους τομείς του κλάδου, όπως για παράδειγμα μικρή είναι η προσφορά των web developers», υπογραμμίζει η κ. Χριστίνα Δακτυλίδου, διευθύντρια τμήματος στελέχωσης μόνιμου προσωπικού στην Αdecco.
«Μερικά περιζήτητα επαγγέλματα μένουν στην αφάνεια»
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ το επάγγελμα του τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίων είναι σχεδόν άγνωστο. Κι όμως τρία ΤΕΙ στη χώρα μας βγάζουν αποφοίτους τού συγκεκριμένου κλάδου. Ο αριθμός τους μάλιστα φτάνει τις 6.000. «Συγκαταλεγόμαστε στα “ανθεκτικά” επαγγέλματα, αφού ο περιορισμένος αριθμός των αποφοίτων κάνει πιο ομαλή τη σχέση προσφοράς- ζήτησης στην αγορά εργασίας. Άλλωστε, ο χώρος της Υγείας δύσκολα πλήττεται ακόμη και σε περιόδους κρίσης», λέει ο κ. Διονύσης Βούρτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων. Παρόμοια είναι η «αντίσταση» και των παραϊατρικών επαγγελμάτων και κυρίως της εργοθεραπείας και της λογοθεραπείας, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς έχουν να κάνουν με θέματα υγείας ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι για παράδειγμα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Με σουβλάκια, πίτσες, σάντουιτς και κρέπες φαίνεται ότι αντικαθιστούν οι οικογένειες τα γεύματα στις ταβέρνες. «Είμαστε από τα επαγγέλματα που η κρίση δεν μας επηρέασε σχεδόν καθόλου. Είναι πολλές οι οικογένειες πια που αντί να δώσουν 60 και 80 ευρώ για να φάνε σε μία ταβέρνα προτιμούν να παίρνουν με 20 ευρώ κρέπες ή σάντουιτς», λέει ο κ. Θοδωρής Γιακαλής, ο οποίος διατηρεί από το 2005 επιχείρηση έτοιμου φαγητού.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί η ανεργία αρχίζει στα 17, λόγω της έλλειψης επαγγελματικού προσανατολισμού. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι νέοι να κάνουν επιλογή σχολής και επαγγέλματος, έχοντας έγκυρη πληροφόρηση για το ποιες είναι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας», σημειώνει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της Οrientum κ. Σπ. Μιχαλούλης.