Οι γραφίστες, για παράδειγμα, πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά και τη Φυσική για να εισαχθούν στο τμήμα Γραφιστικής. Παράλογο και αυτό

Για να εισαχθείς στα τμήματα Ψυχολογίας πρέπει να εξεταστείς στα Αρχαία Ελληνικά, που μάλιστα αποτελεί το βασικό μάθημα. Είναι απαραίτητα τα Αρχαία Ελληνικά στις σπουδές ψυχολογίας; Οχι, βέβαια. Αποτελώντας και βασικό μάθημα, δημιουργεί στρέβλωση, αφού όταν θέσεις ένα λάθος κριτήριο επιλογής, τελικά θα επιλέξεις λάθος ανθρώπους.

Η δικαιοσύνη του συστήματος καταρρέει. Δεν αρκεί λοιπόν να είναι ένα σύστημα αδιάβλητο. Πρέπει να είναι και δίκαιο. Και δεν είναι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στο σημερινό σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και, δυστυχώς, δείχνει να μη λύνεται με το νέο σύστημα εισαγωγής.

Οι γραφίστες, για παράδειγμα, πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά και τη Φυσική για να εισαχθούν στο τμήμα Γραφιστικής. Παράλογο και αυτό.

Κάποια από αυτά τα παράλογα δείχνει να τα θεραπεύει το νέο σύστημα εισαγωγής, όπως το πρόβλημα με τα τμήματα Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Γεωπόνων και όλα όσα απαιτούν γνώσεις Χημείας. Μέχρι τώρα μπορούσε να εισαχθεί κάποιος σ’ αυτά χωρίς να εξεταστεί στη Χημεία. Αυτό δείχνει να εκλείπει με το νέο σύστημα. Δεν το γράφουμε με σιγουριά, αφού δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχολές που θα περιλαμβάνει το κάθε επιστημονικό πεδίο.

Αναμένουμε την ανακοίνωση των σχολών κάθε πεδίου και ελπίζουμε να ελαχιστοποιηθούν οι ασύμβατες με τις σπουδές προϋποθέσεις εισαγωγής. Βέβαια οι υποψήφιοι για την Ψυχολογία θα εξακολουθήσουν να εξετάζονται στα Αρχαία και οι γραφίστες στα Μαθηματικά και τη Φυσική, αλλά μάλλον το θέμα με τηα Χημεία δείχνει να λύνεται.

Μπορούν να εξαλειφθούν; Οχι, όσο υπάρχει ένα σύστημα εισαγωγής που στηρίζεται στην εξέταση σε λίγα μαθήματα. Πώς θα συμβαδίσουν τόσα διαφορετικά επιστημονικά πεδία με την εξέταση σε τέσσερα μαθήματα; Δεν γίνεται, όσο καλές προθέσεις και αν έχει το υπουργείο.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Να επιλέγουν τα πανεπιστήμια τους φοιτητές τους, με κριτήρια που θα θεσπίζει το κάθε τμήμα. Το λογικό είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όπου κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και όλοι φοβόμαστε ότι θα χαθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων, αν αφήσουμε τα πανεπιστήμια να επιλέγουν τα ίδια τους φοιτητές τους.

Η κρίση εμπιστοσύνης δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στην Ελλάδα. Είναι πολύ παλιό και μία από τις συνέπειές του είναι και οι εισαγωγικές εξετάσεις.

«Αβοήθητοι οι μαθητές»

Του Θόδωρου Μαλαγάρη, προέδρου της Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας

Το Νέο Λύκειο μας επιβλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν μπορεί να βγαίνει μια απόφαση λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί έτρεχαν σαν τρελοί για να προετοιμαστούν. Η εφαρμογή δεν μπορούσε να είναι πρόχειρη. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε προβλήματα.

Πρώτον, υπάρχουν νέα μαθήματα στην Α’ Λυκείου, χωρίς όμως να συνοδεύονται από σχετικά βιβλία. Για παράδειγμα, το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας -το οποίο σωστά επιλέχθηκε γιατί καλύπτει γνωστικές ανάγκες- το διδάσκουμε από ξεχωριστά βιβλία της Οικονομίας του Δικαίου και της Κοινωνιολογίας.

Δεύτερον, μέρα με τη μέρα, ενδυναμώνεται η ταξική παιδεία. Με τους θεσμούς να αποδυναμώνονται, όπως αυτός της ενισχυτικής διδασκαλίας, και τον οικογενειακό προϋπολογισμό στα ύψη, οι μαθητές μένουν αβοήθητοι. Χρήματα για φροντιστήριο δεν υπάρχουν για τους μαθητές που προέρχονται από οικονομικά ασθενείς οικογένειες – και είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Τρίτον, μας στερούν την άμεση επαφή με το μαθητή.

 

«Μηχανή απομνημόνευσης»

Του Τριαντάφυλλου Τρανού, προέδρου Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Το νέο Λύκειο θα οδηγήσει το 1/3 των μαθητών του Γενικού Λυκείου και το 1/2 των μαθητών του ΕΠΑΛ στην αποχώρηση από το σχολείο. Θα κάνει το Λύκειο μια μηχανή απομνημόνευσης, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι είναι τώρα, και θα ενισχύσει τα φροντιστήρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο η Ενωση Φροντιστών Ελλάδας το υποδέχτηκε θετικά. Ενισχύει την παραπαιδεία, απογειώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών, και θα σημάνει τη βίαιη ανακατανομή των μαθητών.

Οποιος δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθεί φροντιστηριακά μαθήματα, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, καθώς στο Νέο Λύκειο θα υπάρχουν τέσσερις εξεταστικές σε επίπεδο πανελλαδικών εξετάσεων. Πρόκειται για ενίσχυση του συστήματος των φροντιστηρίων που και στο παρελθόν διέλυε οικονομικά τις οικογένειες οι οποίες δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

«Εξεταστικοκεντρικό»

Της Ελένης Ζυμβρακάκη, προέδρου Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Με το Νέο Λύκειο ενισχύεται ο εξεταστικοκεντρικός χαρακτήρας του Λυκείου. Υπάρχουν εξεταστικές περίοδοι και στις 3 τάξεις του Λυκείου.

Μεγάλο ποσοστό μαθητών θα εγκαταλείψει το Γενικό Λύκειο για να πάει στα ΕΠΑΛ, τα οποία διαλύονται, οπότε θα καταλήξουν στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Δεν θα έχουν απολυτήριο και έτσι θα καταλήξουν, από τα 15 τους χρόνια, στα προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας, που είναι μια άλλη μορφή απλήρωτης εργασίας. Θα αναπτυχθεί η παραπαιδεία και το Λύκειο θα γίνει ακόμη πιο ταξικό από ό,τι είναι τώρα.