Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ο φόβος της ανεργίας παρακινεί τους νέους να αποκτήσουν πτυχία τα οποία δεν τους αντιπροσωπεύουν

«Η έξαρση του Χρηματιστηρίου με έκανε να βάλω πρώτη επιλογή στο Μηχανογραφικό τις Σχολές των Χρηματοοικονομικών, αλλά και το σίγουρο μέλλον που προσφέρουν οι Ακαδημίες της Αστυνομίας ήταν μεγάλο δέλεαρ, γι΄ αυτό και ήταν οι επόμενες στην κατάταξη. Δυστυχώς, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων διαπίστωσα ότι θα ήμουν πλέον φοιτήτρια της 28ης σχολής που είχα στο Μηχανογραφικό».


Για την Ειρήνη Τσιάνου το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν ήταν από τις σχολές που προτιμούσε. «Ήθελα Οικονομικά, αυτά άλλωστε είχαν πέραση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση την περίοδο που έδινα Πανελλήνιες, το 2000. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα. Αντίθετα, μπήκα σε μια σχολή που δεν είχε καμία σχέση με τις προτιμήσεις μου. Γι΄ αυτό και αποφάσισα να ξανακαταθέσω την επόμενη χρονιά το Μηχανογραφικό,

ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Οι κλασικές επιλογές που αφορούν σχολές κύρους και γοήτρου, όπως η Νομική ή η Ιατρική, συνεχίζουν να επιλέγονται

χωρίς βέβαια το επιθυμητό αποτέλεσμα», λέει στα «ΝΕΑ». Τότε η παρακολούθηση του τμήματος στο οποίο είχε περάσει έγινε αναγκαία. «Όπως και να το κάνουμε, ήταν ένα πτυχίο που θα μετρούσε στην αγορά εργασίας». Τέσσερις στους πέντε υποψηφίους που περνούν την πόρτα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας, δεν προτιμούν τη σχολή εισαγωγής τους. Ο φόβος της ανεργίας παρακινεί τους νέους να αποκτήσουν πτυχία που δεν τους αντιπροσωπεύουν. Παράλληλα, αυξημένο ποσοστό υψηλόβαθμων υποψηφίων που εισάγεται σε σχολή πρώτης προτίμησης, την εγκαταλείπει! Αυτό φανερώνουν τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ», επισημαίνοντας ένα σύστημα επαγγελματικού αποπροσανατολισμού!

Τα τμήματα που γίνονται στόχος των υποψηφίων και σταυρώνονται πρώτα στα Μηχανογραφικά τους, χωρίζονται σε τρεις ομάδες: Πρώτη ομάδα αποτελούν τα τμήματα που υπόσχονται στον υποψήφιο ότι μπορούν να του εξασφαλίσουν όχι μόνο δουλειά αλλά και εργασιακή ασφάλεια. Η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης σε ένα περιβάλλον ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας θα ωθήσει και φέτος τους υποψηφίους να επιλέξουν τα Παιδαγωγικά (Δάσκαλοι), τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Αστυνομίας και τις Στρατιωτικές Σχολές για το Δημόσιο, τους Μηχανικούς (Η/Υ, πολιτικούς και αρχιτέκτονες) και τα Οικονομικά για ελεύθερους επαγγελματίες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κριτήριο η δουλειά
«Όταν πια απέκτησα το πτυχίο από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, αποφάσισα να μπω και σε άλλη σχολή, αυτή της Εκπαίδευσης στηνΠροσχολική Ηλικία. Βασικό κριτήριο δεν ήταν άλλο από την επαγγελματική αποκατάσταση, η οποία πλέον είναι πιο σίγουρη», δηλώνει η 26χρονη Ειρήνη. Δεύτερη ομάδα αποτελούν οι κλασικές και πατροπαράδοτες επιλογές που αφορούν σχολές κύρους και γοήτρου, όπως η Νομική ή η Ιατρική, συνεχίζουν να επιλέγονται από τους υποψηφίους, παρ΄ ότι τα πτυχία τους αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα στην αγορά εργασίας. Προβλήματα βέβαια που λύνονται όταν ο υποψήφιος έχει «στρωμένη δουλειά» από τους γονείς του. Η τρίτη ομάδα προτίμησης περιλαμβάνει σχολές με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες πριμοδοτούνται αδιακρίτως με πρώτες προτιμήσεις. Αιτία; Το όλο και μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η φοίτηση σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.

Για παράδειγμα το 2007 στο Τμήμα Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. (1 θέση για 18 υποψηφίους), στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνας (1:17,5), στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Ικάρων Μηχανικών (1:11) σημειώθηκε η μεγαλύτερη αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των υποψηφίων που τα επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση και στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων.

Θερίζει η ανεργία
Ο 24χρονος Μιχάλης Σφακιανός είχε δηλώσει ως πρώτη προτίμηση στο Μηχανογραφικό του τα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και της Πληροφορικής. «Πριν από περίπου πέντε χρόνια, πέρασα στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου της Τρίπολης, σχολή που ήταν στην ένατη θέση του Μηχανογραφικού.Ήθελα να σπουδάσω Πληροφορική, αλλά το συγκεκριμένο τμήμα ήταν εξειδικευμένο στις τηλεπικοινωνίες. Αποφάσισα όμως να παρακολουθήσω τα μαθήματα καθώς η ανεργία θερίζει, πόσω μάλλον τους νέους χωρίς πτυχίο».


Ένας στους πέντε εγκατέλειψε τις Στρατιωτικές Σχολές

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι σε δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, ιδιαίτερα της περιφέρειας, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των εισακτέων και σε όσους παίρνουν πτυχίο ύστερα από τέσσερα χρόνια. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός πως πολλοί από τους υποψηφίους που πετυχαίνουν κάθε χρόνο την εισαγωγή τους σε κάποιο ΤΕΙ που δεν το έχουν επιλέξει, εγγράφονται αλλά λίγο αργότερα το εγκαταλείπουν. Το ίδιο συμβαίνει και σε αρκετές Στρατιωτικές Σχολές, τις οποίες οι υποψήφιοι όχι μόνο είχαν επιλέξει αλλά «θυσίασαν» και την υψηλή βαθμολογία τους για την εισαγωγή τους σε αυτές. Σύμφωνα με έρευνα των Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού Σπύρου Μιχαλούλη και Νίκου Παυλάκου, από τη Σχολή Ευελπίδων αποχώρησε 20%, από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Όπλα- Σώματα 23%-28% ενώ από τη Ναυτικών Δοκίμων- Μηχανικοί αποχώρησε 26%.

Ωστόσο, οι Στρατιωτικές Σχολές δεν είναι οι μόνες που εγκαταλείπουν οι φοιτητές. Ο 26χρονος Τάσος Παπαχαραλάμπους τελείωσε Πληροφορική στο Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ήταν από τις πρώτες του επιλογές. «Άκουγα ότι είναι πολύ καλή σχολή και οι απόφοιτοι έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Έτσι αποφάσισα να πάω», λέει χαρακτηριστικά. «Συνειδητοποίησα όμως πως δεν θα μπορούσα να είμαι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή όλη την ημέρα», σημειώνει. Παρ΄ όλα αυτά, δεν παράτησε τη σχολή, αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του και μετά να δώσει κατατακτήριες για τη Φαρμακευτική. «Η μητέρα μου είναι φαρμακοποιός. Ήξερα λοιπόν ότι με περιμένει μια στρωμένη δουλειά».