Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν ανήκουν στις παραδοσιακά περιζήτητες Σχολές, αλλά προσφέρουν καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης

«Η επιλογή Σχολής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δε θα ήθελα, για παράδειγμα, να σπουδάσω φιλόλογος και να περιμένω χρόνια ολόκληρα μέχρι να διοριστώ. Πρέπει λοιπόν να συμπληρώσω το Μηχανογραφικό με προσοχή και με βασικό κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση».

Η 17χρονη Ήβη Σδούγγου περιμένει με αγωνία μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί η βαθμολογία της για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Η επόμενη κίνηση για την τελειόφοιτη πια μαθήτρια είναι η συμπλήρωση και η υποβολή του Μηχανογραφικού. Και μπορεί μεν να μην έχει στα χέρια της ακόμα τα αποτελέσματα, έχει όμως ήδη κάνει τις πρώτες σκέψεις για το ποια Σχολή θέλει να παρακολουθήσει. «Θα ήθελα να εισαχθώ στο Τμήμα Ψυχολογίας κι αυτό γιατί είναι ένα πεδίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον». Όπως λέει, όμως, το ότι κλίνει προς αυτήν την επιλογή δεν είναι μόνο θέμα επιθυμίας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επαγγελματική αποκατάσταση. «Σπουδάζοντας Ψυχολογία, οι επαγγελματικές προοπτικές είναι πολύ περισσότερες. Ουσιαστικά έχω τη δυνατότητα να ανοίξω δικό μου γραφείο, χωρίς να περιμένω διορισμούς. Έτσι “χτυπάω” και την ανεργία».

Τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σίγουρο επαγγελματικό μέλλον βάζουν στόχο οι τελειόφοιτοι μαθητές. Όπως επισημαίνει ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού κ. Σπύρος Μιχαλούλης, ο οποίος έχει πραγματο- ποιήσει με τους συνεργάτες του μελέτη για τις Σχολές με τις περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης στην αγορά εργασίας, «οι περιζήτητες Σχολές δίνουν αρκετές διεξόδους στην αγορά εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, όσο και στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αρχίσει τη δική του δουλειά».

Τι ζητεί η αγορά
Ποια όμως είναι τα πτυχία αυτά που ανοίγουν τις επαγγελματικές πόρτες; Όπως τονίζει η σύμβουλος της εταιρείας Αdecco, κ Μπέτυ Αραμπατζή, η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά πτυχιούχων συγκεκριμένων Σχολών και ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα την ανεργία. «Δεν είναι τυχαίο το ότι οι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών δυσκολεύονται πολύ, τόσο να αρχίσουν μια καλή επαγγελματική πορεία, όσο και να εξελιχθούν στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να αλλάξουν επαγγελματική πορεία με την ολοκλήρωση των σπουδών τους», προσθέτει. Οι ειδικότητες μηχανικών από Πολυτεχνικές Σχολές, όπως πολιτικοί μηχανικοί καθώς και οι μηχανικοί και συντηρητές ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απόφοιτοι ΤΕΙ, θεωρούνται, σύμφωνα με την κ. Αραμπατζή, ιδιαίτερα δυναμικές και εξελίξιμες. «Κι αυτό γιατί οι απόφοιτοί τους έχουν εύκολη απορρόφηση από την αγορά και καλές απολαβές από τους εργασιακούς χώρους όπου κινούνται». Συμπληρώνει δε ότι οι εταιρίες του χώρου προσφέρουν στους νεοεισερχόμενους, κατά μέσον όρο, αμοιβή της τάξης των 1.400 ευρώ. «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τους παρέχουν δυνατότητα πολύ καλής οικονομικής και επαγγελματικής εξέλιξης».

Ο οικονομικός κλάδος
Αυξημένο το επαγγελματικό ενδιαφέρον για τους οικονομολόγους και τους λογιστές. Συγκεκριμένα, φαίνεται να αυξάνεται η ζήτηση οικονομικών αναλυτών, κυρίως από τραπεζικούς οργανισμούς και μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. «Ο πρώτος μισθός στον χώρο αυτό αρχίζει από τα 1.100 ευρώ, αλλά σε περίπτωση που ο υποψήφιος διαθέτει και μεταπτυχιακό τίτλο μπορεί να αυξηθεί σημαντικά», λέει η κ. Αραμπατζή. Παράλληλα, οι σπουδές στο Μάρκετινγκ και τη Διαφήμιση θεωρούνται απ΄ αυτές που δε χάνουν το «εκτόπισμά» τους στην αγορά εργασίας. Το βασικότερο ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι να αντιμετωπίζονται όλες οι σπουδές και τα πτυχία το ίδιο. «Δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες Σχολές. Αυτά είναι στερεότυπα. Ίσα ίσα, Σχολές που νομίζουμε ότι είναι υποδεέστερες διαπιστώνουμε ότι οι επαγγελματικές τους προοπτικές είναι σαφώς καλύτερες από εκείνες που δίνουν άλλες Σχολές», σημειώνει η δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Μanpower. Χαρακτηριστικός είναι ο χώρος της Υγείας, όπου οι πτυχιούχοι των Σχολών Ιατρικής, Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν έντονο πρόβλημα ανεργίας, καθώς τα επαγγέλματα παρουσιάζουν κορεσμό. Αντίθετα, πολύ καλύτερες είναι οι συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης για τους αποφοίτους Σχολών με αντικείμενα όπως η Διαιτολογία, η Λογοθεραπεία και η Φυσικοθεραπεία.

ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ

πτυχιούχων σε παραδοσιακά επαγγέλματα παρατηρούν οι ειδικοί και συμβουλεύουν τους μαθητές να στραφούν σε νέες ειδικότητες

Πρώτος μισθός στα 1.500 ευρώ

ΜΠΟΡΕΙ να χρειάζεται άλλα, περίπου, τρία χρόνια μέχρι να πάρει στα χέρια του το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ωστόσο ο Αλέξανδρος Σωτηρίδης έχει ήδη αποφασίσει ποια θα είναι η πρώτη του επαγγελματική κίνηση. «Η Πληροφορική είναι η επιστήμη του μέλλοντος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους είναι καλοί να έχουν μια πιο άνετη επαγγελματική πορεία και ανέλιξη. Προσωπικά, θα κυνηγήσω τον θεωρητικό κλάδο της Πληροφορικής, που δεν είναι άλλος από τον Προγραμματισμό, τον Αυτοματισμό αλλά και τη Ρομποτική». Όπως σημειώνει η κ. Αραμπατζή, ένας απόφοιτος Σχολής Πληροφορικής με κατεύθυνση τον Προγραμματισμό, έχει να επιλέξει να εργαστεί είτε σε εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτό το αντικείμενο είτε σε άλλες επιχειρήσεις, όπου πλέον η παρουσία ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις σε γλώσσες συστημάτων και προγραμματισμού είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία τους. «Ο μισθός σε αυτήν την περίπτωση κυμαίνεται από 1.300 έως 1.500 ευρώ, αμοιβή πολύ υψηλότερη από τον βασικό μισθό. Το πλεονέκτημα του χώρου αυτού έγκειται στη χαμηλή σχετικά προσφορά καταρτισμένων εργαζομένων στον τομέα, με αποτέλεσμα την άμεση απορρόφηση των υπαρχόντων υποψηφίων και τις υψηλές οικονομικές παροχές».


Άμεση αποκατάσταση

Ο ΛΟΓΟΣ για τον οποίον η 20χρονη Μυρσίνη Λαγκαδινού επέλεξε το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, παρ΄ ότι τα μόρια που είχε συγκεντρώσει της άνοιγαν την πόρτα ακόμη και για την Ιατρική Σχολή, είναι κυρίως η επαγγελματική αποκατάσταση. «Απ΄ όσο έχω κοιτάξει, υπάρχει μια σειρά από επαγγελματικές επιλογές», αναφέρει. Όπως προσθέτει, θα ήθελε με το που ολοκληρώσει τις σπουδές της να απασχοληθεί σε κάποιο κέντρο φυσικοθεραπείας και στη συνέχεια να ανοίξει δικό της. «Έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι μπορώ να απασχοληθώ ακόμη και σε νοσοκομεία, γηροκομεία αλλά και αθλητικές ομάδες». Όσο για τις οικονομικές απολαβές, η Μυρσίνη λέει ότι «αυτήν τη στιγμή η επίσκεψη χρεώνεται 40 ευρώ».
Πολλές ευκαιρίες απασχόλησης

ΓΙΑ τον διατροφολόγο κ. Εμμανουήλ Δημητρούλη η επαγγελματική καριέρα άρχισε εύκολα, όπως άλλωστε των περισσοτέρων αποφοίτων από τα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας. «Το 2004 ολοκλήρωσα τις σπουδές και αμέσως έπιασα δουλειά σε γυμναστήριο, όπου λίγο καιρό αργότερα έγινα υπεύθυνος του διαιτολογικού τμήματος. Όταν πια ένιωσα σίγουρος άνοιξα δικό μου γραφείο». Η απορρόφηση, όπως λέει ο διατροφολόγος, είναι άμεση ενώ ο μισθός είναι αρχικά ικανοποιητικός, με τον βασικό να φτάνει τα 900 ευρώ. «Όταν βέβαια έχει κανείς δικό του γραφείο, εκεί τα ποσά ανεβαίνουν. Ένας μέσος όρος μηνιαίου κέρδους είναι 1.500-2.000 ευρώ, βέβαια εξαρτάται πάντα από το πελατολόγιο που έχει ο καθένας».

Ένας κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος έχει πολλές και ποιοτικές επιλογές επαγγελματικής σταδιοδρομίας. «Μπορεί να απορροφηθεί στον δημόσιο τομέα (όπως δημόσιες κλινικές, ακαδημαϊκή καριέρα ή αθλητικές ομοσπονδίες) αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (όπως σε κέντρα αδυνατίσματος, γυμναστήρια, αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων). Μπορεί βέβαια να ακολουθήσει το δύσκολο αλλά προσοδοφόρο μονοπάτι του ανεξάρτητου επαγγελματία, συντηρώντας διαιτολογικό κέντρο».

Η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς

ΓΙΑ τον Μιχάλη Σφακιανό οι σπουδές ολοκληρώθηκαν πριν από έναν χρόνο. Όπως λέει σήμερα, η επιλογή του να μπει στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου της Τρίπολης ήταν κάτι παραπάνω από σωστή. Ετοιμάζεται μάλιστα να κάνει από τον Σεπτέμβριο μεταπτυχιακό πάνω στις Τηλεπικοινωνίες. «Διεπίστωσα ότι είναι πολύ εύκολο να βρω δουλειά. Υπήρχε μεγάλη ζήτηση στον συγκεκριμένο κλάδο και παρ΄ ότι έλεγα ότι θέλω να δουλέψω για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να φύγω για το μεταπτυχιακό, προς έκπληξή μου αυτό δεν τους απασχολούσε», λέει ο 24χρονος». «Ο πρώτος μισθός στον χώρο κυμαίνεται από 1.100 έως 1.300 ευρώ και προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες εξέλιξης της καριέρα τους», λέει η κ. Αραμπατζή.
Για να βρεις δουλειά, αρκεί το πτυχίο

ΜΟΛΙΣ λίγους μήνες πριν πάρει το πτυχίο της από το τμήμα Τεχνικών Τροφίμων, η 23χρονη Αναστασία Στέφου έχει πάρει ήδη μία πρώτη γεύση για τις επαγγελματικές δυνατότητες που της δίνει η Σχολή. «Εργάστηκα σε μια εταιρεία τροφίμων ως τεχνολόγος και διεπίστωσα ότι η αγορά δέχεται ακόμη όσους έχουν στο χέρι ένα πτυχίο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κάθε εταιρεία με τρόφιμα απασχολεί έναν χημικό και 6 ή 7 τεχνολόγους», αναφέρει. Άλλωστε, όπως προσθέτει, οι επαγγελματικές διέξοδοι που έχουν οι τεχνικοί τροφίμων είναι στον ποιοτικό έλεγχο αλλά και στη Μικροβιολογία Τροφίμων. «Όσο για τους πρώτους μισθούς, είναι τουλάχιστον 950 ευρώ».


Συμβουλές για να συμπληρώσετε το Μηχανογραφικό Δελτίο

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ λίγες μόνον εβδομάδες πριν από την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου και, όπως λένε οι ειδικοί, οι μαθητές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωσή του. Όπως επισημαίνει η δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Μanpower, οι απόφοιτοι θα πρέπει να επιλέξουν Σχολές με βάση τι είναι αυτό που τους αρέσει και μετά να δουν ποιες σπουδές έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. «Κι αυτό για να μη φτάσουμε στο σημείο, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, όπου το 50%- σύμφωνα με έρευνες – των εργαζομένων παραπονιέται ότι βρίσκεται σε δουλειά που δεν του αρέσει». Αυτό πρακτικά σημαίνει ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει προηγουμένως ενημερωθεί για το τι γίνεται μέσα στη Σχολή και να διασταυρώσει με τη βοήθεια ειδικών ότι οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του ταιριάζουν με το αντικείμενο σπουδών της Σχολής.

Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι σίγουρα ένας ισχυρός παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή Σχολής. Ωστόσο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπ΄ όψιν τους ότι δεν γνωρίζουν αλλά ούτε και μπορούν να προβλέψουν ότι οι τάσεις που υπάρχουν σήμερα στην αγορά εργασίας θα ισχύουν και έπειτα από μια πενταετία. Ποιος πίστευε άλλωστε το 2000 ότι τα Παιδαγωγικά θα έχουν τόσο μεγάλη απορρόφηση οκτώ χρόνια μετά;