Πηγή: Έθελ Αγγελάτου, kariera.gr

Όσο αστείος κι αν φαίνεται ο τίτλος του σημερινού άρθρου εξαιτίας του λογοπαίγνιου που τον χαρακτηρίζει, είναι γεγονός πως λόγω της εποχής που διανύουμε, «ίσως» καταλήξουμε να αναζητούμε γιατρούς σε ειδικότητα και ειδικούς, λες και θα αφορούν σε είδος προς εξαφάνιση. Κατόπιν προγενέστερου άρθρου, όπου αναλύσαμε τις ανάγκες της ευρωπαϊκής επικράτειας για μηχανικούς και την ανταπόκριση του κλάδου με τη μετακίνησή του προς το εξωτερικό, αυτή τη φορά, θα συγκεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στις ανάγκες «μεταφοράς» του ιατρικού κλάδου προς τα γερμανικά εδάφη για την εκεί αγορά εργασίας.

Βάσει έρευνας που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2012, μέσω 80 ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων στα οποία υπεβλήθησαν στελέχη ανθρώπινου δυναμικού των κλινικών της Γερμανίας και αφορούσαν στις προβλέψεις αναγκών του 2013, η ζήτηση ιατρικών ειδικοτήτων θα παραμείνει σταθερή για τα επόμενα 20 έτη. Οι κλινικές που έλαβαν μέρος χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) Κρατικές Κλινικές με 501 – 999 κλίνες, β) Πανεπιστημιακές Κλινικές άνω των 999 κλινών και γ) Ιδιωτικές Κλινικές άνω των 200 κλινών. Επίσης, αναφορικά με την γεωγραφική κατανομή, η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια, Δυτική και Νότια Γερμανία. Στόχος της έρευνας ήταν να ληφθούν δεδομένα που θα δώσουν μια διαυγή εικόνα της ζήτησης ιατρικού εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, ώστε να προγραμματιστούν και να σχεδιαστούν οι δράσεις που θα υποστηρίξουν μια τέτοια μετάβαση, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ας δούμε όμως τις ενδείξεις και τα αποτελέσματα αυτής πιο κάτω…

Αρχικά, η μεγαλύτερη προσφορά εργασίας στη Γερμανία παρατηρείται στον τομέα της Χειρουργικής και της Παθολογίας. Συγκεκριμένα, στην κατεύθυνση Χειρουργικής, η προσφορά εργασίας σε γιατρούς που αναζητούν να αποκτήσουν ειδικότητα κατανέμεται σε 33% στη Γενική Χειρουργική, 25% στην Ορθοπεδική Χειρουργική, 11% στην Αγγειοχειρουργική και 10% στην Πλαστική/Αισθητική Χειρουργική, ενώ σε μικρότερα ποσοστά κυμαίνονται η Παιδοχειρουργική με 8%, η Χειρουργική Θώρακος με 7% και η Καρδιοχειρουργική με 6%. Στην Παθολογική κατεύθυνση, η προσφορά θέσεων γιατρών σε ειδικότητα, διεκδικεί κατά 21% τους Γενικούς Παθολόγους, 20% τους Γαστρεντερολόγους, 16% τους Καρδιολόγους και 11% την Αιματολόγους/Ογκολόγους. Ζήτηση σε μικρότερα συμπληρωματικά ποσοστά, παρατηρούνται για τους Ενδοκρινολόγους/Διαβητολόγους με 9%, τους Νεφρολόγους με 8%, τους Πνευμονολόγους με 7%, τους Ρευματολόγους με 5% και τους Αγγειολόγους με 3%.

Οι υπόλοιπες ιατρικές κατευθύνσεις που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση προσφοράς εργασίας για ειδικότητα είναι η Αναισθησιολογία, η Γυναικολογία, η Ψυχιατρική και η Νευρολογία. Ενώ οι ειδικότητες με την ελάχιστη προσφορά θέσεων είναι η Οφθαλμολογία, η Ωτορινολαρυγγολογία, η Δερματολογία και η Ακτινολογία. Τέλος, αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς που διανύουν την εκπαίδευσή τους και συγκεκριμένα την εξέλιξη του μικτού μισθού που λαμβάνουν μηνιαίως (χωρίς εφημερίες, με 40 ώρες εργασίας/βδομάδα και 26-30 ημέρες αδείας), καταγράφηκαν 3.850€ τον 1ο χρόνο εργασίας, 4.070€ τον 2ο, 4.220€ τον 3ο, 4.490€ τον 4ο, 4.810€ τον 5ο και 4.950€ το 6ο έτος.

Οι ειδικοί ιατροί, που έχουν λάβει δηλαδή την ειδικότητά τους, και σκέφτονται να μετοικήσουν και να απασχοληθούν στη Γερμανία σε Δημόσιες, Ιδιωτικές ή Πανεπιστημιακές Κλινικές, καθώς και Ιατρικά Κέντρα ή Πολυ-ιατρεία, συγκεντρώνουν επίσης στατιστικά ζήτησης στις ειδικεύσεις τους. Στις υψηλότερες θέσεις των δέκα πιο περιζήτητων, είναι οι Γενικοί Ιατροί, οι Χειρουργοί (Γενικοί, Αγγειοχειρουργοί κ.ά.), οι Ψυχίατροι και οι Παθολόγοι, ενώ σε χαμηλότερα στατιστικά αναζητούνται οι Νευρολόγοι, οι Αναισθησιολόγοι, οι Γυναικολόγοι, οι Παιδίατροι, οι Ουρολόγοι και Ακτινολόγοι. Η εξέλιξη του μικτού μηνιαίου μισθού τους κυμαίνεται από 5.000€ έως 5.500€ τα πρώτα 2 χρόνια εργασίας τους, από 5.500€ έως 5.900€ στα 2 έως 6 έτη, από 5.900€ έως 6.300€ στα 6 έως 9 έτη, από 6.300€ έως 6.600€ στα 9 έως 13 έτη και άνω των 6.600€ από τα 13 χρόνια εργασίας και μετά (χωρίς εφημερίες, με 40 ώρες εργασίας/βδομάδα και 26-30 ημέρες αδείας).

Τόσο τα παραπάνω στατιστικά και ενδείξεις, όσο και η καλή εικόνα που έχουν αφήσει οι Έλληνες γιατροί στη Γερμανία μέχρι σήμερα, συνιστούν την κινητοποίηση και αποδεικνύουν τη μελλοντική διευκόλυνση των νέων και έμπειρων γιατρών μας στην αναζήτηση εύρεσης εργασίας. Αυτό ισχυροποιείται επιπλέον με τη δημογραφική εξέλιξη της Γερμανίας, που προβλέπει σταθερή τη μεγάλη ζήτηση γιατρών από το εξωτερικό για αρκετά έτη, μιας και σύμφωνα με στατιστική μελέτη του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι στα επόμενα 20 χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν περισσότεροι από το 30% του ενεργού ιατρικού προσωπικού. Αντίθετα θα αυξηθεί η ανάγκη, για τις ιατρικές ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται με Αποκατάσταση, Γηριατρική και Ψυχιατρική.

(Πληροφορίες του άρθρου έχουν αντληθεί από την έρευνα «Ανάλυση της Γερμανικής αγοράς εργασίας – Η περίπτωση των Ελλήνων Ιατρών» (http://www.grecruitment.com/, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2012, 80 ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια και επεξεργασία αυτών σε λογισμικό αναλύσεων SPSS)