Οι ανθρωπιστικές σπουδές, όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η φιλολογία, θεωρούνται πολλές φορές ότι προσφέρουν πτυχία χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και ότι προσφέρουν αποκλειστικά γνώση για την γνώση.
Πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτή την αντίληψη ή μήπως αποτελεί έναν ακόμη μύθο της εποχής μας;
Ένα πτυχίο, ανεξαρτήτως αντικειμένου, δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα αναζητά νέους υποψήφιους με ένα συνολικό πακέτο ικανοτήτων, και δεξιοτήτων αλλά και την διάθεση για εξέλιξη και προσαρμοστικότητα στις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής.
Άρα το πρώτο πτυχίο δεν είναι αυτό το οποίο θα σε χαρακτηρίσει επαγγελματικά, αλλά θα αποτελέσει την βάση στην πυραμίδα της σταδιοδρομίας σου. Ένα πτυχίο με θεωρητική βάση, όπως είναι οι πολιτικές επιστήμες, η φιλολογία, η κοινωνιολογία κλπ αποτελεί την καλύτερη δυνατή αφετηρία για να στραφείς σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, χωρίς να σε περιορίζει. Το πρώτο μας πτυχίο θα πρέπει να μας αφήνει εναλλακτικές και να μην μας εξειδικεύει. Αυτό που θα σου δώσει την επαγγελματική σου ταυτότητα στην συνέχεια είναι ένας μεταπτυχιακός τίτλος.
Η ψυχολογία, σαν πρώτη βάση, μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με ένα μεταπτυχιακό στην Οργανωσιακή Ψυχολογία ή διαφορετικά στο Ανθρώπινο Δυναμικό (Human Resource) και να ανοίξει σε έναν νέο άνθρωπο τον επιχειρηματικό κλάδο.
Η σωστή επιλογή του ανθρωπίνου δυναμικού ενός οργανισμού χρειάζεται τη συμβολή ενός ανθρώπου με άριστη γνώση πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Σημαντικό κομμάτι ενός τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού αποτελεί η εκπαίδευση του προσωπικού, κατά συνέπεια ένας υποψήφιος με πρώτο πτυχίο φιλολογίας σε συνδυασμό με ένα μεταπτυχιακό στο Human Resource and Employment Relations αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό.
Οι πολιτικές επιστήμες, μπορούν να αποτελέσουν μια στέρεη βάση για μια σταδιοδρομία στην επικοινωνία, είτε αυτό σημαίνει δημόσιες σχέσεις, είτε marketing, είτε μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Το πτυχίο της Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με γνώσεις στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, ανοίγει διεξόδους σε ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την τέχνη. Ένα μεταπτυχιακό στην πολιτιστική διαχείριση ανοίγει νέους δρόμους σε χώρους πολιτισμού και τέχνης. Στην Ελλάδα, ο τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον πολιτισμό μας, οι ξεναγοί χρειάζονται να έχουν ένα πολύ καλό υπόβαθρο στην γνώση της ιστορίας.
Η νομική, σαν επιστήμη και σαν αντικείμενο γνώσεων, προσφέρει ένα τεράστιο εύρος επιλογών για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία. Οι νομικές γνώσεις μπορούν να συνδυαστούν με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα και να ανοίξουν κλάδους που δεν έχουν κάποια άμεση σχέση με την στενή έννοια της άσκησης της δικηγορίας. Ένας απόφοιτος Νομικής μπορεί να κάνει μια εξειδίκευση στα Ναυτιλιακά και στη συνέχεια να εργασθεί ως νομικός σύμβουλος σε ναυτιλιακές εταιρείες. Μπορεί να κάνει ένα μεταπτυχιακό στα πνευματικά δικαιώματα και να απασχοληθεί σε έναν εκδοτικό οίκο.
Συμπερασματικά, ένα πτυχίο στις ανθρωπιστικές επιστήμες αποτελεί μια δυνατή βάση που ανοίγει μια «ομπρέλα» επιλογών για την μετέπειτα πορεία ενός νέου και του επιτρέπει να επιλέξει την καλύτερη εναλλακτική, ως πιο ώριμος πια, σύμφωνα με τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα του αλλά και τις τάσεις της αγοράς.
Της Κατιάνας Ευσταθίου
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, ΜSc, Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας
Αφήστε απάντηση.