Επιβεβλημένη ήταν η αύξηση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, αύξηση που εξέπληξε θετικά τον περισσότερο κόσμο. Δεν γινόταν διαφορετικά να «χωρέσουν» οι αλλαγές που εν τω μεταξύ έγιναν. Ποιες είναι οι αλλαγές;

Η πρώτη αλλαγή ήταν η κατάργηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και η αντικατάστασή τους από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η ένταξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα Πανεπιστήμια αύξησε τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια κατά 4633, όσοι είναι και οι εισακτέοι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και, φυσικά, μείωσε τις θέσεις στα ΤΕΙ κατά τον ίδιο αριθμό.

Η δεύτερη ήταν η αύξηση των θέσεων στα Πανεπιστήμια για τους υποψηφίους από ΕΠΑΛ. Οι θέσεις που τους δίνονταν μέχρι το 2017 ήταν το 1% των εισακτέων και έγιναν 5% ως συνέπεια της κατάργησης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που θα έφερναν μείωση των θέσεων των υποψηφίων από ΕΠΑΛ, αν δεν γινόταν η αύξηση από 1 σε 5%. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης αύξησε τις θέσεις στα Πανεπιστήμια κατά 1722 θέσεις. Αν δεν γινόταν αυτή η αύξηση θα είχαμε μείωση των θέσεων για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων. Συνεπώς από την αύξηση των θέσεων στα Πανεπιστήμια κατά 2905 θέσεις πρέπει να αφαιρέσουμε τις 1722 θέσεις που αποτελούν την υποχρεωτική αύξηση και μένουν 1183 θέσεις που δίνουν περίπου 4 θέσεις σε κάθε τμήμα Πανεπιστημίου. Αυτή είναι η πραγματική αύξηση των θέσεων στα Πανεπιστήμια. Η αύξηση αυτή έγινε ομαλά, δηλαδή λίγοι υποψήφιοι περισσότεροι σε κάθε τμήμα, κρατώντας, περίπου τις αναλογίες και τις ισορροπίες.

Ο Υπουργός Παιδείας είχε προσπαθήσει πέρυσι να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων κατά 20% στις Ιατρικές σχολές και όχι μόνο. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν υποχρέωσαν το Υπουργείο να μειώσει τις θέσεις κατά 10% πέρυσι και να πει ότι θα μειωθούν επιπλέον  10% του χρόνου, δηλαδή φέτος. Η μείωση δεν έγινε. Ο αριθμός έμεινε σταθερός, που σημαίνει μείωση των θέσεων κατά 4% για τους αποφοίτους Γενικού Λυκείου, λόγω της αύξησης του ποσοστού των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ από 1 σε 5%. Δημιουργούνται, βέβαια, απορίες και ερωτήματα αν δεν υπάρχουν πια οι λόγοι που έκαναν το Υπουργείο να προχωρήσει στην πρόταση για δραστική περικοπή των θέσεων πέρυσι και να μην την υλοποιήσει φέτος.

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε ήταν η εισαγωγή των αθλητών που σημειώνουν αθλητική επιτυχία στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την εισαγωγή υποψηφίων με «επιδότηση» μορίων. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή φέτος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες προσφυγές στο ΣτΕ, υποψηφίων που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή που ήθελαν. Ενώ φαίνεται δίκαιο να εισάγονται οι αθλητές που πετυχαίνουν διάκριση στις Ανώτατες Σχολές έχουν γίνει πολλά παρατράγουδα στο παρελθόν, όπως η διοργάνωση πανελλήνιου πρωταθλήματος χόκεϋ επί χόρτου στην… Αργολίδα και η εισαγωγή στις σχολές μέσω του δήθεν πρωταθλήματος. Ακόμη το ποσοστό εισαγωγής των αθλητών αυξήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και έφτασε το 4,5% στις σχολές εκτός των ΤΕΦΑΑ, όπου πολύ σωστά το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Έτσι από τις 2674 θέσεις που διατέθηκαν σε αθλητές αποφοίτους Γενικών Λυκείων καλύφθηκαν μόνο οι 844 το 2017. Είναι προφανές ότι το ποσοστό των θέσεων που δίνονται στους αθλητές είναι πολύ υψηλό και δεν αντιστοιχεί στο πλήθος τους.

Η ανακοίνωση του αριθμού των φετινών εισακτέων, έστω και καθυστερημένα, έδωσε χαρά στους υποψηφίους, που είδαν τις θέσεις να αυξάνουν και, συνεπώς, τις πιθανότητές της εισαγωγής τους να αυξάνουν επίσης.