ο τμήμα που δηλώνει ένας υποψήφιος ως πρώτη προτίμηση στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του δελτίου αποτελεί τις σπουδές των ονείρων του. Επιστημονικό αντικείμενο και πόλη. Από τη δεύτερη επιλογή και κάτω αρχίζουν οι συμβιβασμοί, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι. Η μελέτη των πρώτων προτιμήσεων μας δείχνει τις τάσεις στην επιλογή, τις μικρές μεταβολές που παρατηρούνται από χρόνο σε χρόνο. Το γενικό συμπέρασμα, που πιστεύω ότι βγαίνει από τις περισσότερες μεταβολές στις επιλογές των υποψηφίων είναι αυτό του τίτλου. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλους, όπως θα δούμε. Ισχύει, όμως, για πολλούς. Ας δούμε τις επιλογές ανά επιστημονικό πεδίο. Στους πίνακες βλέπουμε τον αριθμό των υποψηφίων από Ημερήσιο Γενικό Λύκειο που εξετάστηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2017 και δήλωσαν το κάθε τμήμα ως πρώτη επιλογή το 2017, το 2016 και στην τελευταία στήλη βλέπουμε τη διαφορά τους. Η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία είναι όπως στις Πανελλήνιες του 2017, δηλαδή με 5 πεδία.
1ο πεδίο Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Σπουδές
Η προσθήκη τμημάτων στο 1ο πεδίο, που έγινε τον Αύγουστο του 2016 έφερε μεγάλες διαφορές στις πρώτες προτιμήσεις. Λογικό αφού σχολές που το 2016 μπορούσαν να τις επιλέξουν μόνο οι περίπου 20.000 υποψήφιοι από τα οικονομικά, το 2017 μπορούσαν να τις επιλέξουν 35.000 επιπλέον υποψήφιοι. Συνεπώς μη δίνετε βάση στη μεταβολή στη Δημόσια Διοίκηση και στα τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας. Σημαντική είναι η αύξηση των προτιμήσεων στα ΤΕΦΑΑ, όπου οι πρώτες προτιμήσεις αυξήθηκαν κατά 116. Αξιοπαρατήρητη η αύξηση στο τμήμα Ρώσικης Γλώσσας και την Αγγλική Φιλολογία, πράγμα που δείχνει ότι οι υποψήφιοι ψάχνουν σπουδές που να τους επιτρέψουν τη μετακίνηση σε άλλη χώρα. Σημαντική είναι η μείωση των πρώτων προτιμήσεων για τη Νομική Αθήνας και τις Φιλολογίες, που μας δείχνει ότι οι υποψήφιοι αναζητούν λιγότερο παραδοσιακές σπουδές.
Αστυνομία και Πυροσβεστική
Μεγάλη εντύπωση προξενεί η μείωση των πρώτων προτιμήσεων για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Πρόκειται για σχολές που δηλώνονται από όλες τις ομάδες προσανατολισμού Το 2017 είχαμε αύξηση του αριθμού των υποψηφίων από 77.671 το 2016 σε 81.370 το 2017, γεγονός που δεν δικαιολογεί τη μείωση των προτιμήσεων. Αντίθετα όσο αυξάνει η κρίση τόσο περισσότεροι υποψήφιοι αναζητούν τη σιγουριά του μισθού. Να που αυτό δεν ισχύει.
2ο πεδίο Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
Στο 2ο πεδίο οι μεταβολές είχαν να κάνουν με την προσθήκη σχολών και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Τα τμήματα χημείας ήταν λογικό να αυξήσουν τις πρώτες προτιμήσεις μετά την προσθήκη τους και στο 3ο πεδίο. Αξιοσημείωτη η μείωση προτιμήσεων για τους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
3ο πεδίο Επιστήμες Υγείας και Ζωής
Στο 3ο πεδίο οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης για μία ακόμη χρονιά αύξησαν τον αριθμό των υποψηφίων που τις προτίμησαν, αντίθετα με την Πάτρα. Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που στοχεύουν στην Ιατρική, αντιμετωπίζοντάς την ως διαβατήριο για μια καλή δουλειά σε μια άλλη χώρα, γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Μείωση πρώτων προτιμήσεων είχαμε στα ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας και Λογοθεραπείας.
4ο πεδίο Παιδαγωγικά
Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων στα Παιδαγωγικά, μετά την καθίζηση του 2016. Δεν ήταν σωστή, όπως δείχνουν οι αριθμοί, η κατάργηση του ξεχωριστού πεδίου των παιδαγωγικών. Βέβαια έτσι έχουμε την εξέταση δύο μαθημάτων λιγότερων στις πανελλήνιες εξετάσεις, μικρότερο κόστος εξετάσεων δηλαδή. Και η μείωση του κόστους είναι πάνω από όλα.
5ο Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής
Εντυπωσιακή μείωση των πρώτων προτιμήσεων καταγράφηκε στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στον Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αλλά και άλλα τμήματα υψηλής ζήτησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου σημείωσαν μείωση του αριθμού των πρώτων προτιμήσεων, σε αντίθεση με τα τμήματα που εντάχθηκαν και στο 5ο πεδίο εκτός από το 2ο, όπου έχουμε εκρηκτική άνοδο. Το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο ΤΕΙ Κρήτης με έδρα τα Χανιά από 10 πρώτες προτιμήσεις το 2016, έφτασε τις 163! Αντίστοιχη εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στα Χανιά. Δυστυχώς οι υποψήφιοι από τα Οικονομικά, που αγνοούν τη φυσική, θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Του Στράτου Στρατηγάκη
Αφήστε απάντηση.