Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά των βαθμολογιών των υποψηφίων. Μπορούμε να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα των επιδόσεων στις εξετάσεις. Δεν μπορούμε ακόμη να έχουμε σαφή εικόνα γιατί λείπουν τα στοιχεία για το πόσα μόρια συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι. Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για την εκτίμηση των βάσεων. Μόνο με τους βαθμούς δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρή εκτίμηση γιατί δεν γνωρίζουμε αν ένας υποψήφιος που έγραψε 20 φυσική έγραψε 20 και στη βιολογία.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι η μείωση των αριστούχων. Στις Ανθρωπιστικές Σπουδές στα 4 από τα 6 μαθήματα έχουμε λιγότερους αριστούχους (πάνω από 18) από πέρυσι. Στις θετικές σπουδές και στις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής στα 5 από τα 6 μαθήματα έχουμε λιγότερους αριστούχους. Μόνο στην Νεοελληνική γλώσσα έχουμε λίγο περισσότερους αριστούχους, όπως βλέπουμε στους πίνακες. Η μείωση του αριθμού των αριστούχων θα φρενάρει την έντονα ανοδική πορεία που θα είχαν οι βάσεις λόγω της μείωσης των θέσεων στις περιζήτητες σχολές όπως οι Νομικές, τα Πολυτεχνεία και οι Επιστήμες Υγείας και σε κάποιες από αυτές θα έχουμε μείωση των βάσεων.

1ο πεδίο

Η μείωση των θέσεων στις Νομικές αναμένουμε να ανεβάσει λίγο τις βάσεις τους. Στις μεσαίες σχολές έχουμε αύξηση των θέσεων, αλλά αύξηση και των υποψηφίων. Αυτό σε συνδυασμό με τις ελαφρά καλύτερες επιδόσεις μπορεί να δημιουργήσει μια ανοδική τάση, που, όμως, θα είναι πολύ μικρή.

2ο πεδίο

Οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία. Η μείωση του αριθμού των αριστούχων αναμένουμε να ρίξουν τις βάσεις αρκετά.

3ο πεδίο

Η μεγάλη μείωση των θέσεων στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές εξισορροπείται από τις χαμηλότερες επιδόσεις, έτσι αναμένουμε σταθερότητα σ’ αυτές τις σχολές, ίσως και ελαφρά άνοδο.

4ο πεδίο

Έχουμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σ’ αυτό το πεδίο. Η αυξημένη ζήτηση αναμένεται να εκτοξεύσει τις βάσεις ίσως και περισσότερο από 1500 μόρια και να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την περσινή τους κατρακύλα.

5ο πεδίο

Η μεγάλη αποτυχία στα μαθηματικά, αλλά και στις αρχές οικονομικής θεωρίας αναμένουμε να γκρεμίσουν τις βάσεις και να εισαχθούν στις σχολές του 5ου πεδίου υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά.

Του Στράτου Στρατηγάκη