paideia

Το νέο στοιχείο στο νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές όλων των επιστημονικών πεδίων να έχουν πρόσβαση σε σχολές διαφορετικών τομέων

Περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο εξεταστικό σύστημα, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το 2016 δίνει με άρθρο της η Καθημερινή. Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου συστήματος, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, όπως είχε ορισθεί με το νόμο 4186 του 2013 επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Τι είναι όμως εκείνο που αλλάζει από τη νέα διοίκηση; Οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν ένα ακόμη μάθημα, η εξέταση στο οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν και σχολές ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Πολύ απλά με την προσθήκη ενός μαθήματος-μπαλαντέρ θα μπορούν να δηλώσουν, όχι μόνο έως 40, αλλά από 60 έως 140 σχολές ανά κλάδο.

Πιο αναλυτικά:

– Στη θεωρητική κατεύθυνση τα μαθήματα θα είναι Νεοελληνική γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά για εισαγωγή στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου.

– Στη θετική κατεύθυνση τα μαθήματα είναι Νεοελληνική γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία.

– Στην κατεύθυνση Οικονομικών και Πολιτικών σπουδών τα μαθήματα είναι Νεοελληνική γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Πληροφορική και Αρχές Οικονομικής θεωρίας.

Τα μαθήματα μπαλαντέρ τώρα θα μπορούν να συμβάλουν ως εξή:

– Για να εισέλθει κάποιος στους τομείς υγείας, θα πρέπει να εξετασθεί και στη Βιολογία.

– Εάν κάποιος θέλει να εισαχθεί στα Παιδαγωγικά Τμήματα πρέπει να εξετασθεί στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

– Για τα τμήματα Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών το μάθημα μπαλαντέρ είναι Φυσική Γενικής Παιδείας.

Για να δηλώσει ένα μαθητής και μαθήματα οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, πρέπει να εξετασθεί και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

– Με την επιλογή του μαθήματος των Στοιχείων Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κάποιος ξεκλειδώνει τις σχολές σε αντίστοιχα επιστημονικά πεδία και σε τμήματα Ψυχολογίας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, σχετικά με το σχέδιο αυτό θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η ΟΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί.

Τεταμένες σχέσεις Μπαλτά – Κουράκη

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται και στις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού στο ζήτημα της Παιδειας Τάσου Κουράκη. Όπως σημειώνεται, ο κ. Κουράκης ήθελε να παρουσιάσει το νέο σχέδιο, όμως η πλευρά Μπαλτά “πάγωσε” τη δημοσιοποίηση, μέχρι την επιστροφή του από το Παρίσι, όπου και βρισκόταν σε άτυπη συνάντηση με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Τέλος, ανακοινώθηκε η ημερομηνία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 18 Μαΐου. Σημειώνεται πως φέτος είναι η τελευταία χρονιά που οι μαθητές θα εξεταστούν σε έξι μαθήματα, ενώ μια δεύτερη ευκαιρία θα δοθεί στους φετινούς αποφοίτους το 2016 ώστε να δοκιμάσουν εκ νέου την εισαγωγή τους στο ανώτατο ίδρυμα της επιθυμίας τους.

Πηγή: Kathimerini