20305058_pol_mix.limghandler

Πολλές φορές οι μαμάδες από τη μεγάλη τους χαρά που το παιδί τους έγραψε καλά στις Πανελλαδικές το κατευθύνουν στο Πολυτεχνείο. Δυστυχώς, αρκετά παιδιά δηλώνουν το Πολυτεχνείο χωρίς να τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα το αντικείμενο με το οποίο θα απασχοληθούν αργότερα στη σχολή τους.

Υπάρχουν τρεις ομάδες τμημάτων των μηχανικών που αποτελούν ένα σημαντικό ερώτημα για τα παιδιά σας, ως προς το ποια να επιλέξουν. Πολιτικός μηχανικός, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών ή μηχανολόγος μηχανικός είναι τρία τμήματα με εξίσου καλό επίπεδο σπουδών, επαγγελματικές προοπτικές και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Οι βασικές τους διαφορές έγκεινται στα επαγγελματικά τους δικαιώματα (τι μελέτες δηλαδή μπορεί να υπογράφει ο κάθε μηχανικός) και στις διεξόδους που προσφέρουν στην αγορά εργασίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο των κατασκευών (οικοδομές) τότε το συμφέρει να επιλέξει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, γιατί οι πολιτικοί μηχανικοί υπογράφουν τις περισσότερες μελέτες στον χώρο των κατασκευών. Ειδικότερα, ο συνδυασμός αυτής της επιστήμης με αναπτυξιακούς τομείς, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, μπορεί να προσφέρει αρκετές διεξόδους στην αγορά εργασίας.

Αν πάλι το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για τον χώρο των κατασκευών ή όχι μόνο για τον χώρο των κατασκευών, τότε είναι καλύτερο να επιλέξει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων ή Μηχανολόγων. Οι δύο αυτές σχολές δίνουν τη δυνατότητα ενασχόλησης και στον χώρο των κατασκευών (υπογράφουν ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές μελέτες), αλλά προσφέρουν και μια τεράστια γκάμα από άλλες επιλογές σε σχετικά αντικείμενα με το πρόγραμμα σπουδών τους. Μεταξύ των δύο αυτών σχολών η διαφορά είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Αν κάποιος θέλει να ειδικευτεί και στους υπολογιστές, τότε θα επιλέξει ηλεκτρολόγους και όχι μηχανολόγους. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70, τα τμήματα ήταν κοινά (λέγονταν Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί). Τότε ήρθαν στην Ελλάδα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα τμήματα χωρίστηκαν, με τους ηλεκτρολόγους να αναλαμβάνουν το «νέο» αντικείμενο. Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα σπουδών τους είναι πάρα πολύ σχετικό.

Να επισημάνουμε ότι στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο υπάρχει μια μεγάλη ομάδα σχολών που εντάσσονται στη γενικότερη ομάδα των μηχανολόγων μηχανικών. Το παιδί σας, εφόσον το ενδιαφέρει ο κλάδος της Μηχανολογίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι εκτός από τα πέντε «καθαρά» Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, τα υπόλοιπα αποτελούν στην ουσία κατευθύνσεις τους, που έχουν γίνει αυτόνομα τμήματα σε κάποια πολυτεχνεία και πολυτεχνικές σχολές. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες πληροφορίες, όπως ότι οι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης (σε χαμηλότερα μόρια) έχουν αποκτήσει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους Μηχανολόγους Μηχανικούς.

Στους Μηχανικούς Περιβάλλοντος από φέτος θα έχουμε ένα νέο τμήμα με έδρα την Κοζάνη και θα αρχίσει τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Από το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο το παιδί σας θα μπορεί να αποφοιτήσει οικονομολόγος και όχι μηχανικός και τέλος από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων οι απόφοιτοι δεν εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Οι Σπύρος Μιχαλούλης και Νίκος Παυλάκος είναι συγγραφείς του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2014», εκδόσεις Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας.